Orosz Pakstól – orosz Paksig

 

20863_orban_putyin

Magyarország megújításán fáradozó miniszterelnökünk némi vívódás után, úgy döntött, hogy újra teret enged az orosz multiknak kis országunkban. Az a pár ezer milliárdos pénzügyi függőség csak jó lesz majd valamire. Mert ezek az oroszok nem azok az oroszok és ez az atom nem az az atom, Orbán Viktor meg nem az az Orbán Viktor. A többi minden stimmel.

Tulajdonképpen igaza van, tekintve Magyarország méretét, földrajzi helyzetét, és lakóinak természetrajzát. Magyarország nem tud egyedül megállni a saját lábán, kénytelen elfogadni, hogy valaki a hóna alá nyúljon. De talán mégsem mindegy ki nyúl a hóna alá, netalántán még a zsebében is kotorászik a nagy támogatásban. Voltak politikusaink, akik ügyesebben lavíroztak két nagyhatalom árnyékában, meg olyanok is, akik a jobbik részt választották, mert ugye a nagyhatalmak között is vannak rosszak meg kevésbé rosszak.

Tehát ez az Orbán Viktor évekig tusakodott azzal az Orbán Viktorral, melynek nyíltan hangot is adott, azaz egy egész ország tudott ekképpen vívott csatájáról:

Az az Orbán Viktor először jobbra is balra is egyaránt csapott:

Csak az a biztonságos atomerőmű, amely nem működik.” (Illés Zoltán, Népszava, 2003. május 13.)

Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni.” (Orbán Viktor, Magyar Demokrata, 2007. január 4.)

Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.(Orbán Viktor,  Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

Nyugaton van keresnivalónk, Keleten semmi keresnivalónk nincs.” (Orbán Viktor, Magyar Hírlap, 2007. november 17.)

Mi nem hidat képezünk Kelet és Nyugat között, hanem a Nyugat rendíthetetlen része vagyunk.” (Orbán Viktor, Lánchíd Rádió, 2007. december 2.)

Történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen“. (Orbán Viktor a magyar kormány és Oroszország közötti titkosított energetikai szerződésről, MTI, 2008. február 28.)

Íme a fordulat, ez az Orbán Viktor kezd felülkerekedni azon az Orbán Viktoron.

A paksi egy orosz típusú erőmű, és a felújítást, illetve az építkezést sem lehet megcsinálni az oroszok nélkül.” (Orbán Viktor, Magyar Televízió, 2009. november 23.)

Magyarország számít Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára.” (Orbán Viktor (Magyar Távirati Iroda, 2013. január 31.)

 2010. március 15-én a régi Orbán Viktor egy jobbegyenessel átmenetileg harcképtelenné teszi az új Orbánt.

“… a kommunizmussal és a megszállással behurcolt váltóláz, idegen nyavalya, ami eltorzította az életünket, s amelyek szövődményéből…” “… a magyar szabadság eszméje felülkerekedett a birodalmi alávetettség, ásatag rendjén…”

Az új Orbán nem hagyja magát, balról indít.

Oroszország a keleti nyitás egyik kulcsországa.” (Martonyi János, Magyar Távirati Iroda, 2013. február 28.)

A régi Viktor hiába öklöz vissza jobbról, ezzel csak szépít az elkerülhetetlen vereségén.

Visszavettük a franciáktól a vízműveket, a németektől a gáztározóinkat, az oroszoktól a MOL-t, az angoloktól meg a Fradit.” (Orbán Viktor, Orbánviktor.hu, 2013. július 4.)

Az új Orbán Viktor most már biztosan halad a győzelem felé…

A világpolitikában zajló átrendeződésnek még nem látszik a vége, de a válság utáni nemzetközi gazdasági életben Oroszország vezető szerepe biztosra vehető.” (Szijjártó Péter, Magyar Online, 2013. október 25.)

 A témában Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is sajtótájékoztató tartott Budapesten. ’Megtérülő beruházás lesz, mert az orosz állammal kötött megállapodás olcsó áramot biztosít a magyar gazdaságnak’ – mondta a hvg.hu megtérülésre vonatkozó kérdésére… Bár többször hangsúlyozta, hogy a két ország közötti megállapodás nem üzleti jellegű, a beruházás teljes gazdasági haszna, hosszú távú jellege miatt szerinte ez ‘az évtized üzlete’.” (http://hvg.hu/gazdasag/20140114_OrbanPutyin_megallapodtak_Paksrol#)

 Bizony, csaknem 20 év kellett mire ez az Orbán Viktor egy bal horoggal kiütötte azt az Orbán Viktort, és győzelme eredményeként megkötötte a szerződést nem azokkal az oroszokkal, hanem ezekkel, nem annak a paksi erőműnek, hanem ennek a paksi atomerőműnek a megépítéséről.

Provincia

 

 

 

 

Forrás:

Az idézett helyek nagyobb része a – http://www.atv.hu/belfold/20140114-orban-putyin-pincsijeirol-es-a-vilagszinvonalu-orosz-technologiarol – internetes cikk gyűjtéséből.

http://hvg.hu/gazdasag/20140114_OrbanPutyin_megallapodtak_Paksrol#

A kép forrása: http://mandiner.hu/attachment/0021/20863_orban_putyin.jpg