Tavaszi Vihar: Talpra Pécs! Tüntetések március 15-én

UPDATE 2015.03.15: Schilling “egy rendkívüli, nem várt esemény miatt nem tud […] leutazni Pécsre”.

Vasárnap, március 15. 2015, az ellenzék meghívja Pécs lakóit két eseményre az autokratikus Orbán-rezsim ellen. Mindkét esemény délután a belvárosban kerül megrendezésre. Az első az „Ellenállás Sziget” akciója, a Kossuth téren, amely egy tiltakozó szigetnek adott otthont, ahol a Polgármesteri Hivatal van. A csoport hetekig gyűjtött aláírásokat a „maffiakormány” és a helyi képviselők, mint például a hírhedt ex-fideszes képviselő Fodor Ibolya ellen. A nemzeti ünnepre a csoport 12 pontos követelményt fogalmazott meg, melyből az első és legfontosabb pont: „Akarunk: Az Európai Unió részeként, valódi Alkotmány alapján, demokratikus elvekre épülő, szabad, polgári MAGYAR KÖZTÁRSASÁG-ot!”. Ezeket a követeléseket fogja a Sziget csoport március 15-én felolvasni a közönségnek – a koszorúzás után a Széchenyi térre menetelnek közös demonstrációra, majd nyilvános fórum zárja a hivatalos ellenzéki programot:

Tavaszi Vihar Pécs

https://www.facebook.com/events/673969846046503/

nyomi12pont_20150315

„Akarunk […] demokratikus elvekre épülő, szabad, polgári MAGYAR KÖZTÁRSASÁG-ot!”

Idézünk a közös programból:

„15:00-ra ünnepi megemlékezés a Kossuth térre.
– 15:30-16:00: felszólalások a Kossuth téren.
– 16:00- felvonulás a Széchenyi térre,  Demonstráció
Felszólalók: Tamás Gáspár Miklós, Majtényi László, Konok Péter, Juhász Péter, Schilling Árpád.
17:20 Széchenyi tér – Fórum: Népgyűlés a város főterén – szabad témafelvetés, szabad hozzászólás”

A fórum után: Misetics Bálint előadása a polgári engedetlenségről és az erőszakmentes ellenállásról a Nappali bárban (Király utca 23-25).

A rendezvényen sor kerül „Tiborc, a lámpagyújtogató” szobrának leleplezésére is.

Az Ellenállás Sziget meghívója

Az Ellenállás Sziget meghívója

 

 

 

 

 

 

 

További részletek a rendezvény második részből:

Talpra Pécs! – Tüntetés március 15-én a Széchenyi téren

https://www.facebook.com/events/872177312839812/

„A lónál” - A második méghívó a felszólalókkal

„A Lónál” – A második meghívó a felszólalókkal

Szervező: a facebook-csoport „Pécsnek Hangja Van”. Idézünk a szervezők felhívásából:

„Január elején a pécsi rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy március 15-én, a forradalom és a szabadságharc ünnepén a pécsi tüntetők a Széchenyi téren fejezhessék ki a rendszerrel szembeni elégedetlenségüket.

http://444.hu/2015/01/21/a-pecsi-rendorseg-ujraertelmezte-es-ellehetetlenitette-a-marcius-15-i-tunteteseket/

A rendőrségi tiltás ellenére bejelentettük, hogy március 15-én mindenképpen ott leszünk a Széchenyi téren, ekkor hirdettük meg ezt az eseményt is.

http://444.hu/2015/01/21/a-rendorsegi-tiltas-ellenere-is-lesz-tuntetes-pecsen-a-szechenyi-teren-marcius-15-en/

Röviddel ezután Páva Zsolt kiadott egy – sok pontjában meglehetősen félrevezető – nyilatkozatot, melyben a város főterét „átengedte” a tüntetőknek.

http://hvg.hu/itthon/20150123_Civil_gyozelem_Pecsen_lehet_tuntetes_marc

Ma, január 27-én pedig kézhez kaptuk a végzést, melyben a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a március 15-i tüntetésünket tiltó határozatot. A bíróság megállapította, hogy a rendőrség a városi ünnepségeken résztvevő polgárok gyülekezési jogát a tüntetők gyülekezési joga fölé helyezte „anélkül, hogy ennek bármilyen indokát adta volna”, ahogy „az is tényszerűen megállapítható”, hogy a közterület kezelője „az összes szóba jöhető, a gyülekezési jog gyakorlására alkalmas helyszínt a Pécsi Fesztiválszervező Kft használatába adta” és ezzel „elzárta mások gyülekezési jogának gyakorlását”. A bíróság azt is kimondta, hogy a tüntetésünket betiltó határozat indoklása több ponton is jogsértő volt.

A tér március 15-én tehát már hivatalosan is a miénk, és ezt nem Páva Zsolt „nagyvonalú” levelének köszönhetjük, hanem az alkotmányos jogainknak.

Tartsuk meg Pécs történetének eddigi egyik legnagyobb tüntetését!

Hívjátok meg az ismerőseiteket (a legegyszerűbb mód: Meghívás –> Ismerősök kiválasztása –> a kék  „összes ismerős” felirat –> Meghívók küldése), és találkozzunk március 15-én, 16:00-kor a Lónál!”

További információk:

http://www.pecsistop.hu/regio/juhasz-peter-tgm-konok-schilling-eros-felszolalokkal-jon-a-pecsi-tuntetes/1306499/