Vittünk magunkkal Európa zászlót…

… amikor 2015. április 2-án 16 órára, mi pécsi civilek összegyűltünk a pécsi városháza elé, ahol flashmobot tartottunk, és az Öröm Ódát énekeltük. Egy petíciót is szerettek volna a szervezők átadni Páva Zsolt polgármesternek, aki állítólag nem tartózkodott ebben az időben a városházán, és nem akadt senki, például helyettese Őri László sem, aki a kérvényt hajlandó lett volna átvenni.

Az eseményről készült fényképeket itt lehet megtekinteni.

Kakas Éva beszéde pedig alább olvasható:

“Kedves barátaim, európai polgárok!

Hozz_magadal_9928_800x600

Összegyűltünk és az Öröm Ódat énekeltünk

Mert ugye itt mindannyian európaiak vagyunk? Mert Magyarország az Európai Unió tagja immár csaknem 11 éve, és ezzel a csatlakozással a magyar történelem nagyjainak óhaja teljesült: végre hazánk elfoglalta méltó helyét az európai nemzetek közösségében, nem a lesajnált Kelet vagyunk többé, hanem egyenrangúak a többi tagállammal.

Azért jöttünk ma itt össze, hogy megmutassuk a városvezetésnek: vannak, akiknek igenis hiányozna az Unió, noha olybá tűnik, egyes képviselők a nagy szabadságharcban megfeledkeznek arról, kik támogatják Magyarországot.

Egy hete történt, hogy a közmeghallgatáson megjegyeztem, miért is nincs a teremben Európa-zászló, melynek hiányát azért is furcsálltam, mert az előterjesztő fél óráig sorolta, mi mindenre fogja a város használni az uniós forrásokat.

Márpedig eme források igen jelentősek, nélkülük a város, mi több, az ország a jelenleginél is nagyobb bajban volna. E pénzek lehívásából lehet új munkahelyeket létesíteni, óvodákat, iskolákat, más közintézményeket korszerűsíteni, a város köztereit rendbe rakni, szociális bérlakásokat építeni.

A közmeghallgatáson elmondott hozzászólásom egyetlen kérdésére, javaslatára sem kaptam választ, csupán az Európa-zászlót hiányoló megjegyzésemre. Az ellenben roppant érdekes volt, magam részéről ugyancsak elkerekedett a szemem. Egy gyaníthatóan euroszkeptikus hozzászóló engem kioktatandó azt mondta, hogy akinek hiányzik az EU-zászló, hozzon magával, mely megjegyzését tapsviharral honorálta a Fidesz-frakció.

Barátaim, amint látjátok, én hoztam magammal! Örömmel látom, hogy ti is lobogtatjátok az Európa-zászlót.

Mert mi büszkék vagyunk arra, hogy a 2010-es Európai Kulturális Főváros polgárai vagyunk, és 2020-ban is olyan Pécset akarunk látni, amely méltó egykori EKF rangjára.

Játsszunk el a gondolattal, mi minden hiányozna a városunkból, ha mindazt kiradíroznánk, melyet a uniós támogatásokból valósított meg Pécs?

Nem lenne Tudásközpont, Kodály Központ, a köztereink továbbra is lepusztultan búslakodnának, a csodálatos Zsolnay Negyed lassan az enyészeté lenne, a köztereink elhanyagoltan árválkodnának.

Bizonyos vagyok benne, hogy nem ezt akarják a pécsi polgárok, tehát a városvezetés szembe megy a lakosok akaratával, noha számtalanszor eme akaratra hivatkozik.

Csak vesztene a város, az ország az uniós tagság nélkül.

És ez a veszteség kölcsönös lenne, hiszen az európaiság eszméje, a szolidaritás, a kölcsönös egymásra utaltság, a kulturális értékközösség sérülne, ha hazánk nem lenne EU-tag. Ám az Unió valószínűleg könnyebben kiheverné ezt a veszteséget, mint Magyarország.

Úgy hiszem, vagyunk néhányan e hazában – remélem, mi vagyunk többségben -, akik szerint nem Kazahsztán az igazodási pont.

Zaklatott történelmünk során minden haladó magyar gondolkodó vigyázó szemét Európára vetette, arra az Európára, amelynek több ezer éves múltja rengeteg kulturális értéket teremtett, és eme értékek a többi földrész számára is mértékadók voltak.

Hozz_magadal_9926_600x800

Európa nem Kazahsztán; itt vannak alapértékek, ott csak diktator

Az európai alapértékek közé tartoznak például a következők: az emberi méltóság, a szabadság, egyenlőség, jogállamiság, az emberi jogok tisztelete, a kisebbségek és a nők emancipációja, a tolerancia.

Mi, európai polgárok ezekről nem kívánunk lemondani! Igen, számunkra ezek a valódi értékek, ezek jelentik az igazodási pontokat.

Ez a kicsinyke ország Európa közepén, polgárainak nagy többségének támogatásával lépett be 2004-ben az Unióba, és ott is akar maradni!

Éljen tágabb hazánk Európa, szűkebb hazánk Magyarország!”