VITA A PÉCS-NYUGATI VÁROSRÉSZEK ALATT TERVEZETT URÁNBÁNYA NYITÁSRÓL

Uránbánya Pécs-Ny, Magyarürög, Szentkút stb.  városrész alatt?

*1. sz. ábra
Igen, mert… Nem, mert…

RÉSZLETKÉRDÉSEK


1. Jó minőségű a magyar uránérc?

 

 

 

Nem, de az új bányanyitásnál nem számít az urán minősége!„Hazánkban csak üledékes uránérctelepek vannak, ezek jellemzője a gyengébb minőség, de gyakran nagy kiterjedés. Hazai altípusok: 1. homokkőben kialakult, rétegszerűen elhelyezkedő lencsék (Nyugat-Mecsek, Máriakéménd-bári vonulat)…”

Barabás A. Wildhorse, előadása 2010.  

http://realzoldek.hu/dok/GTTSZ-2010/
BP-i-eloadas-20100504_pp.ppt

„WHE Managing Director Matt Swinney said the Mecsek Hills Uranium Project is a ’highly important his­torically producing strategic asset, which is one of Europe’s largest uranium projects with a total Infer­red Resource of 48.3 million tonnes at 0.072% uranium (U3O8) for 77Mlbs of U3O8.’” 2012.

http://www.portfolio.hu/en/economy/
hungary_to_form_jv_with_wildhorse_to_
restart_uranium_mining_in_mecsek_hills.24452.html

„The project has a current total Inferred Resource of 48.3 Mt at 0.072% U3O8 for 77 Mlbs of U3O8** and an Exploration Target of an additional 55-90 Mlbs of contained U3O8 with a grade range of 0.075-0.10% U3O8.” *

http://www.wildhorse.com.au/en/
mecsek-hills-uranium-project


 

 

 

Nem! A régi bányák bezárásának első oka volt a  „nemzetközi összehasonlításban közepes vagy annál gyengébb ércminőség.”


„Hazánkban csak üledékes uránérctelepek vannak, ezek jellemzője a gyengébb minőség, de gyakran nagy kiterjedés. Hazai altípusok: 1. homokkőben ki­alakult, rétegszerűen elhelyezkedő lencsék (Nyugat-Mecsek, Máriakéménd-bári vonulat)…”

Barabás A. Wildhorse, előadása 2010.

http://realzoldek.hu/dok/GTTSZ-2010/
BP-i-eloadas-20100504_pp.ppt


„A külföldi gyakorlatban az átlagosan 0,3% fémtartalmú ércet tartották bányászatra alkalmasnak. A Mecsek hegységben talált ércvagyon 0,12%-a fémtartalom. A mecseki homokkövekben található uránérc jellemzője, hogy több rétegben és szintben, nem összefüggően, hanem lencsés foltokban változatos kifejlődésben fordul elő, kemény, szívós homokkövekben…” *Megjegyzés: Érthetetlen a Wildhorse lelkesedése, hiszen a mecseki urán érctartalma saját vizsgálatai szerint 0,072% legfeljebb 0,1%-os. Ez bizony még a 0,12%-nál is kevesebb, ami ugyancsak a nyereséges érték alatt van. Vagy a Wildhorse az egyszeri főtörzs példáját követi, aki az újoncoknak tartott „fejtágítón” így szónokolt:” Emberek most még a kommunizmus csak a világ egyhatodán győzött, de eljön az idő, amikor az egytizedén, egyszázadán, sőt az egyezredén fog győzni”. Az újoncok lelkesen bólogattak. „Úgy legyen”.


2. Megéri?

a)  Emelkedett az urán világpiaci ára, ezért gazdaságos a kitermelés, de csak kb. (182 USD/kg U) ár felett éri meg.


„4. De legfőképpen: az urán világpiaci ára.”

Barabás A. Wildhorse, előadása 2010.

http://realzoldek.hu/dok/GTTSZ-2010/
BP-i-eloadas-20100504_pp.ppt


„beruházási és termelési költség: viszonylag magas, jelenlegi számítások szerint kb. 70 USD/lb U3O8 (182 USD/kg U) ár felett lenne nyereséges a bá­nyászat…”

 Barabás A. Wildhorse, előadása 2010.

http://realzoldek.hu/dok/GTTSZ-2010/
BP-i-eloadas-20100504_pp.ppt


a)   Mi garancia a tartósan magas világpiaci uránércárakra? Mi van ha újra esik az ár? Otthagy a Wildhorse csapotpapot, mint 2009-ben?


„A Tolna, és Baranya megyék határán, valamint Pécsett is uránérclelőhelyek után kutató cég a gazdasági válság miatt leállíttatta a próbafúrásokat…”

2009. április 14.

http://w3.olajkk.szoljon.hu/baranya/gazdasag/
uranbanya­szat-leallt-a-kutatas-a-valsag-miatt-226174b)   Gazdaságos a kitermelése, de csak az új technológiával.„Úgy tűnik, hogy igen, az új, modern technológiá­val érdemes lesz itt bányászni" – válaszol Barabás András, a Wildehorse magyarországi vezetője…”

http://index.hu/gazdasag/magyar/urn080220/

2008. febr. 20.c)   Kétséges a gazdaságosság, mert éppen Pécsnél nem alkalmazható az új technoló­gia.


„Pécs térségében… annak a kitermelése kétségesebb: az ugyanis olyan mélyen található, hogy csak a hagyományos módszerrel, aknákkal, vájatokkal, fúrással lehetne kitermelni…”

http://index.hu/gazdasag/magyar/urn080220/

2008. febr. 20.3. Munkahelyteremtés? Hány főnek?

Kb. 500 főnek az újranyitáskor, meg 1000 nem közvetlen a bányában.*Wildhorse szerint: „Mélyműveléses bányaüzem létesítése esetén a beruházás nyomán 500 főt fog­lalkoztató üzem jöhet létre.”

http://www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdfAz 50-es, 60-as években több, mint 8000-nek, meg további ezreknek nem közvetlen a bányáknál.


„…az üzemek közel 8000 embert foglalkoztattak, de a városban és környékén még több ezer embernek biztosítottak munkaalkalmat a legnagyobb termelés idején.”

http://hu.wikipedia.org/wiki/
Uránércbányászat_Magyarországon"* Megyjegyzés a 3. kérdéshez: A tervezett 2012-től már 1500 főre becsült munkahely magában foglalja a projekt-vezetőséget is, a nem bányász szakmunkásokat! Meg a külföldi vendégmunkásokat is!

 „…mondja a Wildhorse magyarországi vezetője. Igaz, nem bányász szakmunkásokra lesz szükség – azokra persze hiába is lenne, már a mecseki kitermelés utolsó éveiben is román és ukrán vájárokat kellett "importálnunk" –, hanem karbantartókra, csomagolókra, biztonsági munkásokra, sofőrökre.”  http://index.hu/gazdasag/magyar/urn080220/

„Benkovics István válaszában kifejtette: … kevés bányász dolgozik Magyarországon, a pécsi „maglétszámot" a tervek szerint magyarokkal töltik fel, de ennek fenntartásához „hosszú távon minőségi szakképzésre lesz szükség". Ami pedig a külföldi tapasztalatokat illeti: a cégvezető tájékoztatása szerint a WildHorse-nak a tengerentúlon, Csehországban és Romániában is vannak érdekeltségei, bár azt elismerte, konkrét bányászatot egyik helyen sem folytatnak.”http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/
urankutatas-egymasnak-feszultek-a-politikusok-a-
civilek-es-a-wildhorse

4. Állami bevétel?

Ha tartósan magas az uránérc ára… esetleg…, adó, járadék bevétel. Formájában.„…A tartósan magas világpiaci uránérc-árak

mellett a tevékenység bruttó árbevétele éves szin­ten több 10 milliárd Ft-os nagyságrendű lehet…”

http://www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdfHa tartósan magas az uránérc ára... Viszont kb. 20 milliárd forint eddig biztosan veszteség -  amit  már elköltöttünk csak a bányabezárásra.


„…Papp Béla sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a mintegy 20 milliárd forintos projekt lezárásához még 1,8 milliárd forintra lenne szükség, a költségve­tés azonban az idén csak 400 millió forintot biztosít a munkálatokra. Így a befejezésre eredetileg kitűzött 2006 december 31-i határidőt 2008 végére kell mó­dosítani.”

 „Az állam csaknem 20 milliárd forintot költött a me­cseki uránbányák bezárására…”

http://www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf

 

5. Mi lesz a kitermelt érccel?

Fog nőni az or­szág energiabiztonsága?

„Valószínűleg igen. A WildHorse-nak feltett szándéka, hogy előnyben részesíti a magyar államot, illetve a hazai felhasználókat a termék értékesítésénél. Bár Magyarországon jelenleg nem folyik fűtőelem gyártás, a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán hosszabb távon mindenképpen előnyt jelenthet mind pénzügyi, mind energiabiztonsági szempont­ból, ha rendelkezünk a dúsításhoz szükséges

alapanyaggal.” www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf


Majd ha Magyarországon is gyártanak fűtőelemet, addig az uránt exportáljuk.

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf

6. Fejlett technológia?

Bátaszéken, Dinnyeberkiben igen…

Pécsett ez nem alkalmazható.


 „Pécs térségében – szintén korábbi adatok szerint – van még 11 450 tonnányi, 0,082 százalékos átlagmi­nőségű fémurán is. Annak ellenére, hogy az a sű­rűbb, annak a kitermelése kétségesebb: az ugyanis olyan mélyen található, hogy csak a hagyományos módszerrel, aknákkal, vájatokkal, fúrással lehet­ne kitermelni…”

http://index.hu/gazdasag/magyar/urn080220/

2008. febr. 20.
7. A Wildhorse Energy Kft.

igazi profi?

ők annak tartják magukat.

 http://www.wildhorse.com.au/

http://www.wildhorse.hu/hu


De azért érdekes lenne megtudni, milyen kap­csolatban vannak egy Lavalife (www.lavalife.com) nevű telefonos partnerkiajánló céggel? Ha sem­mi, akkor miért használja az anyavállalat a perthi székhelyén a Lavalife előnevet? Ha van közük akkor… nyilván több lábon kell állniuk, az uránbányászat mégsem elég jövedelmező :)


Az anyavállat címe, elérhetősége:

Lavalife

Perth WA 6000, Ausztrália 308 m É

ABN 98 117 085 748 Level 21 Allendale Square 77 St Georges Terrace Perth Western Australia 6000 Tel: +61 8 9389 2000 Fax: +61 8 9389 2099 www.wildhorse ..."

https://maps.google.hu/maps?
q=level+21,+allendale+sq+77+st+georges
+tce+perth%3B+wa,+6000&oe=utf-8&
aq=t&client=firefox-a&
hl=hu&ie=UTF-8


Még a Lavalife-hoz:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lavalife

http://www.befektetestitkok.hu/forum/
viewtopic.php?f=4&t=31888

 

 

Eddig sehol sem bányásztak! No comment!


„A WildHorse nem csak nálunk keres uránt: az ausztrál cég Csehországban, az Egyesült Államokban és Paraguayban is hasonló céllal kezdett kutatófúráso­kat. Ugyanakkor eddig még sehol sem bányá­szott ércet a WildHorse, s emiatt a pécsi urán­bánya volt szakemberei kételkedve figyelik az ausztrálok tevékenységét. Van, aki szerint a cég uránkutatásainak sűrűn ismételt híre főképp azt a célt szolgálja, hogy a WildHorse részvényei­nek ára egyre magasabb legyen.” Bárcsak igaz lenne ez utóbbi állapítás!

http://www.nol.hu/archivum/archiv-482399

Népszabadság 2008. febr. 21.

 

„Ami pedig a külföldi tapasztalatokat illeti: a cégveze­tő tájékoztatása szerint a WildHorse-nak a tengeren­túlon, Csehországban és Romániában is vannak érdekeltségei, bár azt elismerte, konkrét bányászatot egyik helyen sem folytatnak.” 2012. jún. 29. http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/
urankutatas-egymasnak-feszultek-a-politikusok-a-
civilek-es-a-wildhorse

 

Ugyancsak „nagy bányászati tapasztalattal” rendelkezhet a Computershare Clearing Pty Ltd. Ez a cég a Wildhorse legnagyobb tulajdonosa (29.30).

Az interneten csak annyi tudható róla, h. üzleti tanácsadással foglalkozik, és 1994-ben alapították.

Lásd még Lavalife, balra!...

 

8. Környezetkímélő?

Minimális felszíni fúrás. Hagyományos, de javí­tott technológia.


„Benkovics István, a WildHorse Eneregy Kft. ügyve­zetője a korábbi vádakra reagálva kiemelte, a me­cseki uránkutatás környezetbarát módon folyna, a procedúra minimális felszíni fúrással megoldható…” 2012. jún. 29.

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/
helyi-hireink/urankutatas-egymasnak-feszultek-a-
politikusok-a-civilek-es-a-wildhorse


„sok függőleges akna helyett mindössze egyetlen, külszínre nyíló lejtősaknapár, valamint esetleg két függőleges légakna;

aknaszállítás és csillés tárószinti szállítás helyett kizárólag dízelüzemű gépjárművekkel történő szállítás a lejtősaknán keresztül, ami jelentősen növeli a termelés hatékonyságát

magasabb fokú gépesítettség a fejtésben;

a korábbihoz képest legalább kétszeres éves érc­termelés;

megmaradó üregek helyett visszatömedékelés meddőkőzettel vagy ércfeldolgozási meddőzaggyal, ezáltal sokkal kevesebb, külszínen elhelyezendő meddőanyag;

egyetlen, kisebb területre koncentrált külszíni létesítmények…


Savas feltárás helyett szódás feltárás – ez az urán mellett lényegesen kevesebb elemet, iont mobilizál a kőzetből.

Lehetőség szerint a meddőzagy visszatömedé­kelése a bányaüregekbe – jóval kevesebb külszíni zagyelhelyezés.


Az ércfeldolgozó üzem a bánya bejárata mellett helyezkedne el – a feldolgozásra kerülő ércet nem kell közúti forgalomban (hosszasan) szállítani, ezáltal jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés. Száraz zagy technológia – a zagynak a bányaüregekbe vissza már nem juttatható, kisebb részét mindössze 20%-os nedvességtartalom mellett rakják a zagytározóba…”


„Külszíni létesítmények lakott területen, védett természeti területen semmiképpen sem lesznek,

legfeljebb fúrások korlátozott számban”

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf


Nem tudni, mivel nincs a Wildhorsnak bányászati tapasztalata. A magyar szakemberek pedig mindezidáig nem bányásztak uránt sűrűn lakott, kiterjedt település alatt. Azt viszont tudjuk, hogy Kővágószőlősön a hagyományos kitermelés után 18 millió köbméter földnek megfelelő üreg ma­radt…

Az új tervek szerint az egész magyarürögi városrész alatt (Szentkúttól-a 6-os útig) folyna a hagyományos bányászat (javított kiadásban)…, azaz amit lehet visszatömnének a járatokba, amit nem, azt kívül helyeznének el, mint annak idején. Ártalmas lenne, csak nem annyira, mint akkor...


MJ. Érdemes lenne egy füst alatt megépíteni Pécsett az 5-ös metrót:) Vagy fölállítani a lebegőház Guinness-rekordot a fúrások, kitermelés és a meddőkőzet „tervezett (kvázi azonnali) visszatömedékelése” között eltelt időre! :)


Morzsák a régi és a most tervezett technológiához:


„Pécs térségében… olyan mélyen található, hogy csak a hagyományos módszerrel, aknákkal, vájatokkal, fúrással lehetne kitermelni…”

http://index.hu/gazdasag/magyar/urn080220/

2008. febr. 20.


„A bányaművelés során közel 18 millió köbmé­ter föld alatti üreg képződött. Ezeken kívül meg­határozó jelentőségű az ércfeldolgozó üzem te­rületi mérete, nagyszámú épülete, valamint szennyezettségi foka miatt is. A bányászat meg­szűntével kiemelt kezelést követeltek a föld alatti létesítmények, valamint a külszíni ércfel­dolgozáshoz kapcsolódó zagytározók, meddőhá­nyók, és az épületek, létesítmények…”

www.baon.hu/baranya/kozelet/
ujranyitnak-az-uranbanyat-56422

 

„…ezáltal sokkal kevesebb, külszínen elhelyezendő meddőanyag;

Savas feltárás helyett szódás feltárás – ez az urán mellett lényegesen kevesebb elemet, iont mobilizál a kőzetből.

Lehetőség szerint a meddőzagy visszatömedé­kelése a bányaüregekbe – jóval kevesebb külszíni zagyelhelyezés.

Az ércfeldolgozó üzem a bánya bejárata mellett helyezkedne el – a feldolgozásra kerülő ércet nem kell közúti forgalomban (hosszasan) szállítani, ezáltal jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés.

Száraz zagy technológia – a zagynak a bánya­üregekbe vissza már nem juttatható, kisebb részét mindössze 20%-os nedvességtartalom mellett rakják a zagytározóba…”

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf

„Az LMP-s Keresztes László Lóránt arra volt kíváncsi, milyen technológiák jöhetnek szóba a kitermelés so­rán, illetve, hogy a bányászati tevékenység (a terve­zett kutatófúráshoz hasonlóan) a Kismélyvölgy utca házai mellett történne-e. A képviselő érdemi válasz nélkül maradt, Benkovics István ugyanis nem tudta megmondani, pontosan milyen módon hozzák felszín­re az ércet, hiszen erre is a kutatás során derülne fény. A fúrásról azonban többet is megtudhattunk:

- Az érces területeket oldalirányú vágatokkal érnénk el, a járatok pedig a korábbi bányaüzemek területéről nyitnánk meg - reagált a másik felvetésre az ügyve­zető.

Peták Péter, az Istenkútért Egyesület társelnöke sze­rint a cég a házak alá fúrna be, amit a Wildhorse képviselője nem is tagadott. Ugyanakkor leszögezte: szerinte a valódi kérdés az, hogy ezen a módon is megoldható-e a biztonságos bányászat.”

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/
urankutatas-egymasnak-feszultek-a-politikusok-a-
civilek-es-a-wildhorse


9. Természetvédelem, műemlékvédelem

„Nincs jelentős természetvédelmi érték a Mecsekben” a Wildhorse szerint…


„A negatív környezeti hatások mértékének becslésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az érintett területek általában eleve bolygatottak, jelen formában is intenzív antropogén tájformával rendelkeznek, és nem hordoznak jelentős ter­mészetvédelmi értékeket.”

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf


Ha nincs jelentős természeti érték a Mecsekben, miért jött létre a Mecsekegyesület, dr. Páva Zsolt elnökségével? Bár a Wildhorse ígéri, h. a lakott területeken, védett természeti területeken legfeljebb csak korlátozott számban fúrnak. Lehet, hogy a korlátozott fúrásra éppen az én vagy az Ön háza előtt kerül sor, kedves Olvasó:(


„Külszíni létesítmények lakott területen, védett természeti területen semmiképpen sem lesznek,

legfeljebb fúrások korlátozott számban”

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf


http://mecsekegyesulet.5mp.eu/
web.php?a=mecsekegyesulet&o=8_qlKJBhok


10. Egészségügyi kérdések

 Hagyományos módszer, de javított kiadásban.


„sok függőleges akna helyett mindössze egyetlen, külszínre nyíló lejtősaknapár, valamint esetleg két függőleges légakna;

aknaszállítás és csillés tárószinti szállítás helyett kizárólag dízelüzemű gépjárművekkel történő

szállítás a lejtősaknán keresztül, ami jelentősen növeli a termelés hatékonyságát

magasabb fokú gépesítettség a fejtésben;

a korábbihoz képest legalább kétszeres éves érctermelés;

megmaradó üregek helyett visszatömedékelés meddőkőzettel vagy ércfeldolgozási meddőzaggyal, ezáltal sokkal kevesebb, külszínen elhelyezendő meddőanyag;

egyetlen, kisebb területre koncentrált külszíni létesítmények…

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf


Valamivel jobb, mint a hagyományos módszer volt? Kisebb környezeti ártalom? Nem tudni, még sehol nem bányásztak, lásd a 7. kérdésre adott nemleges válaszunkat.

„A bányaművelés során közel 18 millió köbméter föld alatti üreg képződött. Ezeken kívül meghatározó jelentőségű az ércfeldolgozó üzem területi mérete, nagyszámú épülete, valamint szennyezettségi foka miatt is. A bányászat megszűntével kiemelt kezelést követeltek a föld alatti létesítmények, valamint a külszíni ércfeldolgozáshoz kapcsolódó zagy-tározók, meddőhányók, és az épületek, létesít-mények…”

www.baon.hu/baranya/kozelet/ujranyitnak-az-
uranbanyat-56422

Munkakörülmények és egyéb a régi bányában.


http://www.banyaszbeke.hu/index.php

http://m.hvg.hu/itthon/20120702_megyek_uranbanya_jelentes.htm
11. Hogyan illik Pécs Kulturális Főváros arculatához?

A Wildhorse ígéretet tett, hogy támogatja a PTE Földrajz Intézetét, kulturális rendezvényeket, csakúgy, mint otthon a Lavalife-club és Kulturális Egyesületet.


www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdfCsernobilt is látogatják turisták…
12. Egyeztetve a lakossággal?

Természetesen! 2012. június 19-én még csak közösen vizsgálják a lehetőségeket!

„[Kovács Pál] Az államtitkár a személyes egyezte­tést követően elmondta, a kormány döntése szerint a következő fél évben állami és piaci szereplők be­vonásával, vegyesvállalati együttműködés kereté­ben vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat újraindításának gazdaságossági feltételeit és társa­dalmi lehetőségeit. Kormányzati felügyelet mellett, minden lehetséges szempontot áttekintve elemzik majd az ásványvagyon-készlet hasznosíthatóságát, kiemelt hangsúlyt fektetve a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági kockázatokra.”
http://www.pecsma.hu/helyi/2012/06/19/
uran-banyaszatrol-termelesrol-egyelore-nincs-szo/Hamar megtörténtek a vizsgálatok! (Volt idő rá 2006-óta) 2012. június 27-én (szerdán) már úgy nyilatkozott a Wildhorse, hogy a Magyar Kormány formálisan megígérte, hogy támo­gatja a mecseki uránérc kibányászásának újraindítását…a projektet érintő további előfel­tételeket pedig a következő hetekben fogja megvitatni a Magyar Nemzeti Fejlesztési Minisz­tériummal.


A pécsi lakossággal (civil fórummal) pedig ezt követően – első ízben – próbáltak dűlőre jutni 2012. jún. 29-én pénteken, lényegében kész tényeket közölve velük.


„Wildhorse Energy has annotációd on Wednesday that the Hungarian government has formally pledged its support for the development of a joint venture with state-owned companies to restart uranium mining in the Mecsek Hills…Further detailed requirements regarding the project company shall be discussed with the Ministry of National Development in the forthcoming weeks.

http://www.portfolio.hu/en/economy/
hungary_to_form_jv_with_wildhorse_to_restart_
uranium_mining_in_mecsek_hills.24452.html


A pécsi lakossággal 2012. jún. 29-én pénteken.


„Első alkalommal tehettek fel kérdéseket a nyilvános­ság előtt a Pécsre tervezett uránbányával kapcsolat­ban a pécsi civilek, illetve a városatyák. A Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság pénteki ülésén megjelentek éltek is a lehetőséggel…”

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/
urankuta­tas-egymasnak-feszultek-a-politikusok
-a-civilek-es-a-wildhorse


„Bár Kovács Pál államtitkár szerint csak az újrakezdés lehetőségét vizsgálja meg a kormány a pécsi uránbá­nya kapcsán, a tények mást mondanak. Zöld civil szervezetek nyomására június elején hozták nyilvánosságra az ausztrál Wildhorse és két magyar állami tulajdonú cég 2012 februárjában aláírt, jelentős elkötelezettséget előrevetítő együttműködési megállapo­dását.”

http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/34458/
nem-kell-a-mecseki-uranbanya/

13. Ki felel a károkért?

A Wildhorse, a Bányakapitányság által megálla­pított mértékben, egy számlát zárolnak e célokra.


„A bányászati tevékenység megkezdésekor a Bányakapitányság által szükségesnek ítélt mértékű összeget kell egy zárolt számlára elhelyezni, amely csak a Bányakapitányság enge­délyével nyitható meg. Ez az összeg szolgál a bánya bezárása utáni rekultiváció finanszírozására és a működés alatt esetlegesen bekövetkező bányakárok fedezetére.

A jelentős fejtési mélység és a meddőkőzet ter­vezett (kvázi azonnali) visszatömedékelése miatt

felszínmozgásos bányakár nem várható, a je­lentkező tájesztétikai problémák mértéke mini­malizálható.

A tervezett tevékenység a megfelelő eljárások alkalmazásával nem fogja veszélyeztetni a felszíni és felszín alatti vizek adottságait, illetve minőségét.

A negatív környezeti hatások mértékének becs­lésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az érintett

területek általában eleve bolygatottak, jelen formában is intenzív antropogén tájformával rendelkeznek, és nem hordoznak jelentős természetvédelmi értékeket.”

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdfA Wildhorse, a Bányakapitányság által megállapított mértékben. Ha nem várható bányakár, minimális lesz a tájrombolás, az érintett terület amúgy is bolygatott, „nincs” jelentős természeti érték, a rekultiváció egyidejűleg történik, mi kerül egyáltalán erre a zárolt számlára?


„A bányászati tevékenység megkezdésekor a Bányakapitányság által szükségesnek ítélt mértékű

összeget kell egy zárolt számlára elhelyezni, amely csak a Bányakapitányság engedélyével nyitható meg. Ez az összeg szolgál a bánya bezárása utáni rekultiváció finanszírozására és a működés alatt

esetlegesen bekövetkező bányakárok fedezetére.

A jelentős fejtési mélység és a meddőkőzet tervezett (kvázi azonnali) visszatömedékelése miatt felszín-mozgásos bányakár nem várható, a jelentkező tájesztétikai problémák mértéke minimalizálható.

A tervezett tevékenység a megfelelő eljárások alkalmazásával nem fogja veszélyeztetni a felszíni és

felszín alatti vizek adottságait, illetve minőségét.

A negatív környezeti hatások mértékének becslésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az érintett területek általában eleve bolygatottak, jelen formában is intenzív antropogén tájformával

rendelkeznek, és nem hordoznak jelentős természetvédelmi értékeket.”

www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf


14. Mikor nyit a bánya?

Legkorábban: 2018-ban.


„A beruházást támogató döntések esetén is legalább hat évre lenne szükség egy új mecseki uránbánya megnyitásához – mondta a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Pécsen…”

http://mandiner.hu/cikk/20120629_csak_
hat_ev_mulva_nyithatna_a_mecseki_uranbanya2012, 2014-ben már indult volna, de az eddigi államvezetés nem mert megállapodást kötni a Wildhorse-al. Lehet találgatni, miért. Remélhetőleg ad Kalendas Graecas/Soha napján indul a bánya!


http://www.nol.hu/archivum/archiv-482399


http://www.miningweekly.com/article/
pfs-confirms-mecsek-hills-
profitability-2012-03-28


„A csütörtöki pécsi közgyűlésen arra kérte a levezető elnököt Révész Mária, a Fidesz frakcióvezetője, has­son oda, hogy egyes képviselők a testülethez és a tárgyalandó ügyekhez méltó magatartást tanúsítsa­nak. Minderre azt követően került sor, hogy Gáspár Gabriella megkérdezte a polgármestert, igaz-e a hír, miszerint ausztrálok kívánják megnyitni az egykori uránbányát. A kérdés harsány nevetésre ingerelte a képviselők egy részét, akik úgy vélték, hogy már a felvetés is minden alapot nélkülöz.


Tasnádi Péter polgármester azonban rövidesen közölte az egybegyűltekkel, hogy a napokban tárgyalt az ausztrál cég képviselőivel, akik valóban bányanyitási szándékkal érkeztek Magyarországra, s kutatófúrásokat is végeznek a térségében. Véleménye szerint azonban nem volna szerencsés az urán kitermelése olyan vidéken, ahol a falvak nagy számban a turizmusból kívánnak a jövőben megélni. Tudni kell azt is, mondta a polgármester, hogy hamarosan több ezer ingatlan kapcsán törölni kívánják a „bányászati terület” bejegyzést a földhivatalokban. Tasnádi arra kérte a cég képviselőit, hogy pontos elképzelésükről írásban tájékoztassák, s akkor az anyagot a közgyűlés elé tárhatja…”

www.baon.hu/baranya/kozelet/
ujranyitnak-az-uranbanyat-56422

Legutóbb frissítve: 2006. november 11.15. Nincs alternatív energiahordozó?

a Wildhorse-nál nincs, az ő profiljuk az uránku­tatás

 Van persze, Nap, szél, geo-energia – de ebben más cégek érdekeltek. Ki lesz a győztes? Róluk később bővebben...
Konklúzió:

1.   A régi bányákat bezárták, mert az uránérc fémtartalma alacsony, elhelyezkedése (mélysége, nagy terület) csak hagyományos technikával, nagy pénz és időráfordítással, nehéz munkakörülmények között lehetett bányászni. Mivel világpiaci ára alacsony volt, nem érte meg.

Egy pozitív hatása volt az uránbányászatnak: kb. 9-10000 munkahely


2.   A mecseki új projektnél ugyanaz a gond jelentkezik most is, mint korábban: az uránérc fémtartalma alacsony, elhelyezkedése (mélysége, nagy terület) csak hagyományos (kissé javított) technikával, nagy pénz és időráfordítással, nehéz munkakörülmények között bányászható ki.

Csupán 500-600 munkahelyet teremt (még a negyedét sem a réginek)


Egy igazán pozitív változás a világpiaci ár ötszörösére nőtt. De…


1.) egyrészt ez bizonytalan tényező (lásd a 2009-es éveben történő esést)


2.)  mivel a „beruházási és termelési költség: viszonylag magas, jelenlegi számítások szerint kb. 70 USD/lb U3O8 (182 USD/kg U) ár felett lenne nyereséges a bányászat…”

 Barabás A. Wildhorse, előadása 2010.

 

Mi a garancia erre a folyamatosan magas árra?


         Negatív változás: az új bányaterv a réginél nagyobb és főleg lakott területet érint, egy egész – sűrűn benépesített – városrészt – védett területeket (Égervölgy, Szentkút, Magyarürögi templom), iskolát, vendéglátó egységeket, üzleteket stb!

 


ÉLETBE ÉS PÉNZTÁRCÁBA VÁGÓ KÉRDÉSEK:

 

Hogyan bízhatunk egy olyan cégben, akik nem rendelkeznek bányászati tapasztalatokkal? Még soha nem bányásztak!

Hogyan bízhatunk olyan projektben, amire még nem volt példa: lakott terület alól kibányászni az uránércet!?

Hogyan engedhetjük, hogy egy egész várost használjanak fel kísérleti nyúlként?

 

Megbízna Ön, kedves Olvasó olyan fogorvosban, aki még soha nem kezelt fogat és akit a fogpótlás módjának eldöntésénél a befektetési tanácsadója irányít?

 

 

Ha valami vakszerencse folytán mégis jól sikerül a kísérlet...

Mi van akkor, ha a bánya csak állami támogatás mellett tud létezni, mint a régi?

Mi van akkor, ha a Wildhorse valami miatt kivonul a termelésből, mint az Elqotec?

Mi van akkor, ha az 500-600 munkahely jelentős részét vendégmunkások, nyugati vezetőszemélyek foglalják el?

Mi van akkor, ha baleset, vízbázis sérülés, katasztrófa – földrengés történik a (25 év alatt)? Pécsett a földrengés nem ritka. Hogyan, hová evakuálják a városnegyedet, ki fizeti meg a 25-100 milliós ingatlanok értékét? Hiszen a Wildhorse minimális kockázati tényezővel számol, igyekszik ezzel lecsökkenteni a Bányakapitányság által meghatározandó zárolt számla összegét. (Úgy lesz, mint Kolontáron, Devecserben?)

 

Valóban megéri a Magyar Államnak ilyen feltételek mellett az anyagi és erkölcsi kockázat?

 

Miért nem vesszük komolyan az alternatív energiahordozók ajánlatait (Nap, szél stb.)?

map

1. sz. ábra

Wildhorse-uránkutatási tervek Baranya Megyében.

http://index.hu/gazdasag/magyar/urn080625/

http://img.index.hu/cikkepek/0806/gazdasag/uranerc.jpg

 Pécs, 2012. július 7.Összeállította: Provincia