Barna Illés cukrászmesterért mozdul az ország

Előhang:

Barna Illés gödöllői cukrásznak be kell zárnia az üzletét. Az utolsó fagylaltokat május 15-én, pünkösd vasárnap adta a vevőinek a 78 éves cukrászmester. Egy névtelen feljelentés után ugyanis ellenőrzést tartott az üzletben a NÉBIH

Főtéma:

Erre a hírre felbolydult az ország. Újságok megírták, tévé közvetítette. A megkérdezett idős mester elsírta magát a riporter előtt, hiszen a cukrászda, amit évtizedek óta vezetett, volt az élete, se utóda, senkije, aki besegíthetne, akinek nagy tudását, tapasztalatát átadhatná.

A reakció várható volt, de a mérete meglepő. Az emberség és az együttérzés jeleit lehetett úton-útfélen érzékelni, annak ellenére, hogy valóban felújításra szorul a cukrászda és a cukrásznál a higiénia betartásában is akadnak jócskán hiányosságok. Nemcsoda, hiszen a két agyvérzésen átesett mester évek óta egyedül dolgozik, süt-főz, kiszolgál. Ugyan, mikor lenne ideje nagyobb takarításra? Ennek ellenére évtizedek során, nem volt lényeges panasz ellene, senki nem betegedett meg süteményeitől, fagylaltjától. A finnyások meg elkerülik. A hűséges vevőkör nagysága és a mester iránti szeretet minősítette, mégpedig igen pozitívan az egyébként „csak”  harmadosztályú helyet.

A magyaroknál mindig is tapasztalható szánalom a gyengébbek, elesettek iránt és a hirtelen fellángoló vakmerően bátor kiállás az üldözöttekért több ezer embert állított Barna Illés mellé. Elindult egy petíciós hadjárat is ezzel a felkiáltással: „Hagyják dolgozni Illést bácsit“. A petíciót három nap alatt mintegy 41.000-en írták alá.

Az önkormányzatnak is lépnie kellett, hiszen a polgármester Illés bácsi fagylaltjain nőtt fel, és éppen ő tüntette ki az idős cukrászt 2016. március 15-én, öt évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért. 

Barna Illés, cukrászmester dr. Gémesi György Gödöllő polgármesterével

dr. Gémesi György Gödöllő polgármesterével (Kép forrása: dr. Gémesi György facebook-oldala)

A polgármester ezért meglátogatta a cukrászdát, és felmérte a teendőket:  „Sajnos nem csak a cukrászgépei és a berendezései vannak rossz állapotban, de az egész épületet fel kellene újítani vagy átépíteni, ami legalább 25-30 millió forintba kerülne. Meglátjuk, mit lehet tenni…”

Leginkább ez az elképzelés látszott kivitelezhetőnek a polgármester részéről: „Ha Illés bácsi is egyetért, akkor a felújítás után cukrásztanoncot is szerződtetnének, akinek megtaníthatná, hogyan kell használni a 100 éves fagylaltfőző gépet. Amikor pedig végleg nyugdíjba megy, akkor ő vinné tovább a cukrászdát”.

Ezzel egyidőben rengeteg felajánlás érkezett Gödöllőre. Sokan pénzzel, munkával vagy egyéb módon szerettek volna segíteni, hogy Illés bácsi mihamarabb folytatni tudja a munkáját.

„Polgármester Úr! Amennyiben eljutunk odáig, cégem és gödöllői partnerem cége ingyen és bérmentve biztosít csempét és padlóburkolót, ragasztót, fugázót, mindent, ami a burkoláshoz szükséges, a cukrászdához, amennyi csak szükséges”.

„Nagyon szívesen lakberendezem a cukrászdáját egy mosolyért cserébe”.

„Ha függönyt, terítőt, párnát vagy bármit varrni kell szívesen elkészítem!”

„Én szívesen segítek a takarításban. Ha kell, akkor írjon. Ezt tudom felajánlani.”

„El tudok képzelni, ha már amúgy is építkeznek, egy kis cukrászati múzeumot is, az elhasználódott régi gépekből, az ugyancsak már elavult kiszolgáló eszközökből, Illés bácsi régi okleveleiből, fotóiból. Mindezeket ki lehetne állítani, akár egy külön kis helyiségben, akár az – esetleg megnagyobbított – kiszolgáló tér egy elkülönített részén. A látványtervek rajzolásában szívesen segítek. Valami Ilyesmire gondoltam, csak nem ilyen nagy volumenben: http://www.szentkoronacukraszda.hu/muzeum.html

Ezeket és ehhez hasonlókat lehetett olvasni a gödöllői polgármester facebook-oldalán a cukrászdáról szóló bejegyzéseinél.

Megalakult egy facebook-csoport  „Illés bácsi cukrászdája” néven, ahol az ügy legfrissebb állásáról tájékoztatták mindazokat, akik szívükön viselik az ügy kimenetelét.

..és természetesen megjelentek a csalók úgyszintén, akik saját maguk számára gyűjtötték az Illés bácsinak felajánlott összeget. Ugyanakkor sorra születtek a rosszindulatú írások is, amelyekben a cukrászra örökre bezárását követelték, Illés mester higiéniai hiányosságait hangoztatták, úgy téve, mintha nem lehetne azt az épületet felújítani, kitakarítani, a gépeket lecserélni.

Záróakkord:

A történet végül nem éppen a sokak által megálmodott módon zárult, nem a teljes happy end-el, de nyugvópontjára ért. Úgy, hogy a cukrászmester örökségéből mégiscsak részesedni fognak az utódok a város múzeumában. 

Barna Illés végleg bezárja a cukrászdáját. Csütörtökön délutánra eldőlt, Barna Illés nem újíttatja fel és nem nyitja ki ismét gödöllői cukrászdáját. A városházán Gémesi György polgármesterrel folytatott egyeztetése során a 77 éves cukrászmester kijelentette: nagyon megviselte az elmúlt egy hét, megromlott egészségi állapota miatt nem vállalja a felújítással és újranyitással járó nehézségeket. Ötven évnyi, pihenőnap nélkül töltött munkássága után végre pihenni fog.
Barna Illés azt kérte, tudassuk Gödöllő és az ország őt támogató lakosaival, nem tud eléggé hálás lenni, hogy ennyien kifejezték szeretetüket. Azonban kéri a megértést is, hogy ilyen idősen már nem bírna ki további megpróbáltatásokat, illetve nem szeretne elfogadni semmilyen anyagi segítséget. Gémesi Györggyel abban egyezett meg, hogy a cukrászat régi, már-már ipartörténeti jelentőségű berendezéseit hivatalosan felbecsültetik és a város megvásárolja. A tervek szerint az eszközökből, valamint a kicsiny üzletre jellemző oklevelek másolatait is felhasználva, a Gödöllői Városi Múzeumban készítenek kiállítást” – írta a polgármester saját és Gödöllő város facebook-oldalán.

Provincia

Források

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nebih-csak-gratulalni-lehet-a-bejelentonek

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=728765120597494&id=363922927081717&substory_index=0&pnref=story

http://faktor.hu/faktor-godollo-cukraszda-gemesi-gyorgy-barna-illes
 

 

2016. március 15-én Budapesten

2016. március 15-én Budapesten: A hvg.hu szerint “több tízezer” pedagógus és támogatói vonultak az esőben a Kossuth téren (Külön köszönet Demeter Mártának a képekért). Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 23-ig ultimátumot adott Orbánnak és Ádernek. Bocsánatkérést várnak mindkettőjüktől, ha nem, akkor március 30-ra egyórás országos munkabeszüntetést hirdetnek.

20160315_pedagogusok_tuntetese_Kossuth_teren_2915.JPG

2016. március 15. – Tüntetés a Kossuth téren | © 2016 Demeter Márta

20160315_pedagogusok_tuntetese_Kossuth_teren_2916.JPG

2016. március 15. – Tüntető tömeg az Országház előtt | © 2016 Demeter Márta

20160315_pedagogusok_tuntetese_Kossuth_teren_2920-1

2016. március 15. – Tüntetés a Kossuth téren | © 2016 Demeter Márta

20160315_pedagogusok_tuntetese_Kossuth_teren_2921.JPG

2016. március 15. – Tüntetés a Kossuth téren | © 2016 Demeter Márta

20160315_pedagogusok_tuntetese_Kossuth_teren_2923.JPG

2016. március 15. – Tüntetés a Kossuth téren | © 2016 Demeter Márta

Afghan refugee accuses Hungarian police of stealing her professional certificate | video

Pécs, 2015.07.15.

 

In the little Park in front of the railwaystation of Pécs we met an Afghan family.

“Where are your shoelaces?”, I asked the man.

His wife, who claimed to be an English teacher, told us, the Hungarian police had taken away the laces and his belt. In addition, she gave six documents to the police, but got back only 5 papers. Their testimony – she said “education paper”, we thought on an approval (as teacher) – the police has kept, and “they showed it [= the papers] to me: … and I saw, one of it is lost. And when I said it to them they said: ‘Just go!’ and my husband was pushed into the car.”

Magyar összefoglaló

Afgán menekült vádolja a magyar rendőrséget, hogy az eltulajdonította a szakmai oklevelét.

A pécsi állomás melletti parkban találkozott a film készítője az afgán menekült családdal.
Arra kérdésre; mi a foglalkozásuk, a férj válaszolja, hogy a felesége angol tanárnő. Még azt is hozzá teszi, cipőjére mutatva, hogy a magyar rendőrség elvette a cipőfűzőjét és az eredeti nadrágszíját.
A feleség pedig elpanaszolja; a magyar rendőrségen a tőle elkért 6 okmányból egyet visszatartottak, mégpedig a tanulmányait bizonyító iratot, amit ő “education paper”-nek nevez. Aznap, amikor a videó-készült, vette észre az asszony, hogy az említett papírja hiányzik, és rögtön szóvá is tette a rendőrségnek, azok azt mondták neki: ‘Menjenek’, és férjét benyomták az autóba.”  Ez az irat nagyon fontos a számára.
Még azt is elmondják, hogy a magyar rendőrség ujjlenyomatot vett tőlük, mintha bűnözők, vagy legalább is gyanúsítottak lennének.

Egyre több menekült jön Pécsre

20150717_menekultek_Pecsett_9387kl

Egyre több menekültek jön Pécsre …

Monda azután az Úr: Mivelhogy Sodomának és Gomorának kiáltása megsokasodott, és mivelhogy az ő bűnök felettébb megnehezedett:21 Alámegyek azért és meglátom, vajjon teljességgel a hozzám felhatott kiáltás szerint cselekedtek-é vagy nem? tudni akarom.22 És elfordulának onnan a férfiak, és menének Sodomába: Ábrahám pedig még az Úr előtt áll vala.23 És hozzá járula Ábrahám és monda: Avagy elveszted-é az igazat is a gonosszal egybe?24 Talán van ötven igaz abban a városban, avagy elveszted-é, és nem kedvezel-é a helynek az ötven igazért, akik abban vannak?25 Távol legyen tőled, hogy ilyen dolgot cselekedjél, hogy megöld az igazat a gonosszal, és úgy járjon az igaz mint a gonosz: Távol legyen tőled! Avagy az egész föld bírája nem szolgáltatna-é igazságot?26 És monda az Úr: Ha találok Sodomában a városon belől ötven igazat, mind az egész helynek megkegyelmezek azokért. […] (Teremtés 18.20-26.)

20150717_menekultek_Pecsett_9389_cut_800x600_nyil

… de több segítség is.

És [Ábraham] monda: Ne haragudjék kérlek az én Uram ha szólok még ez egyszer: Hátha találtatnak ott tízen? És Ő monda: Nem vesztem el a tízért. (Teremtés 18.32.)

További fotók a képgalériában

1 2 3 5