Megkésett sirató egy fáért

(Fotó: Google Street View – Mai 2019.)

A szomorúan lehajló ágú fűz, ki tudja melyik században született. Mára már olyan terjedelmes, hogy széttárt ágkarjaival teljesen elrejti a kíváncsi járókelők elől a mögötte felépült házat és az előkertjét.

Vannak akik, nem szeretik a fűzfát, tulajdonképpen én sem, mikor virágzik, mert vatta szerű repülő magjai zavarók, a széllel messzire szállnak. De azért túl lehet élni, allergiát nem okoz kifejezetten.

Az Éger-patak partján nőtt (most már múlt időben), rosszkor és rossz helyen, mert 2020-ban vagy 2021-ben megkezdte a pécsi önkormányzat az előkészítést az Éger-patak mederrendezéséhez. Ehhez a művelethez tartozott a fa-és bozótirtás a munkaterepen.

20220504_Daru_dueloe_vagott_fa_1600x1200_P1080743.JPG

2022.05.4. Pécs, Daru dűlő, Éger-patak, kivágott fűzfa, fotó: Matthias H. Rauert

Ennek az öreg, egészséges fának a kidöntését azonban kissé elhamarkodták. A lakosság tiltakozására ugyanis később valamit módosítottak a tervezeten, és az új elképzelés szerint valójában ez a fa nem zavarta volna a munkálatokat.

A népeket megnyugtatták, hogy ettől a  matuzsálemtől távolabbra álldogáló, kisebb-nagyobb fák maradhatnak.

 

És ezt?…

 

Ki ragasztja vissza?…

 

Talán kihajt a csonkból…

 

Talán…

 

 

20220504_Eger_patak_Daru_dueloe_cut_1200x900_P1080742

2022.05.4. Pécs, Daru dűlő, Éger-patak, a fölöslegesen kivágott fűzfa, fotó: Matthias H. Rauert

 

 

 

Provincia

Tiltakozunk az Éger-patak technokrata,  az  ökológiai  egyensúlyt  sértő mederrendezési terve ellen…

20220504_Eger_patak_Daru_dueloe_cut_1200x900_P1080742

Éger-patak / Daru dűlő, 2022.05.04.

…ami a patak idejétmúlt „sztalinista” lebetonozásával, kövezésével: mederburkoló elem, keretelem, a medret teljesen beburkoló gabionpaplan, fák-bokrok kivágásával, az élőhelyek pusztulásával, a táj arculatának jelentős változásával, nagymértékű levegőminőség romlással járna. Ráadásul szembemegy, mind az Uniós, mind a magyar természetvédelmi jogszabályokkal! „A vízfolyások és tavak természetes és természetközeli állapotú partjait – a vizes élőhelyek védelme érdekében – meg kell őrizni. A vízépítési munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell előnyben részesíteni„ (1996. évi LIII. törvény 16. § (5)

Az Éger-patak, mint vízfolyás és komplett ökoszisztéma nemzeti érték, országos ügy!
» Read more

Az Éger-pataknál tervezett és elvégzett munkálatok kronológiája

Ilyen volt az Éger-patak még 2015 nyarán a Mária forrásnál

Az Éger-patak (a 19. századi kataszteri térképeken Vőgyi patak) Pécs nyugati részén található. A korábban bővizű patak vizét mára a mesterségesen kialakított Éger-tó fogja fel. A patak mintegy 6 km hosszan folyik le a város nyugati határában dél felé, egészen a vasúti sínekig.

A továbbiakban kronológiai sorrendben röviden összefoglaljuk a pataknál (részletesebben a Mária-forrás környéki szakaszánál) tervezett és elvégzett mederrendezési, árvízvédelmi munkálatokat. » Read more

1 2 3 8