Csalások csalása – hibák hibája – a megsemmisített levélszavazatokról

Frissítés III. (2022.04.01)

A jeddi-„módszer”

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a facebook oldalán mesélt el egy 14 évvel ezelőtti botrányt. Akkor is ugyanott, mint most, azaz Jeddenfélig elégett szavazólapokat talált egy ismeretlen személy, aki erről értesítette a román sajtót. Ezek a szavazólapok nem voltak azért annyira elégve, hogy ne legyen látható, hogy kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatok voltak.  Akkor kiderült, hogy provokációról van szó, hiszen „a választói névjegyzékünkön közel 210 000 név van, ugyanennyi szavazat, amelyet bármikor újra lehet számolni. Nincs közünk a szemétből előkotort, félig elégetett szavazólapokhoz” – írja Izsák Balázs, és beszámol róla a román sajtó is.

Frissítés II. (2022. március 31., csütörtök, 17:25)

A Maszol rendőrségi forrásokból arról értesült, hogy összesen tizenhárom levélszavazat és hatvan boríték volt abban a csomóban, amit Marosvásárhely mellett, Jedd közelében találtak meg szerdán este. Fontos adalék az is, hogy egyik borítékban sem szerepelt azonosító nyilatkozat, tehát a kidobott és részben elégetett levélszavazatok eleve érvénytelenek voltak. – a Maszol.ro portálról

(Az eseményeket a kidobott szavazatok ügyében továbbra sem tévesztjük szem elől, frissítés várható.)

Frissítés I.

Nem, nem írtuk meg előre februárban, ami most csütörtökön történt. A Transtelex erdélyi oldalunkon csütörtökön reggel megjelent hír Telex szerkesztőségi rendszerébe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással” Telex

 

Előzmények

Felrobbant az internet attól a hírtől, hogy Romániában állítólag 2022. március 31-én megsemmisített levélszavazatokat találtak egy szeméttelepen – és állítólag ezek a szavazatok a magyar ellenzéki összefogást, Mi Hazánkat (is) támogatták volna.

Azért ez a sok feltételes mód és kifejezés, mert egyrészt a nevezetes lelet előkerülési körülményei véletlenek sorozata.

  1. Ahelyett, hogy megsemmisítették volna a szavazólapokat, vagy jól eldugott helyen ásták volna el, épp csak minimális sérülést okoztak, hogy jól olvashatók maradjanak, és az egyik legforgalmasabb országút közvetlen közelében – ahol az ott folyó építkezés miatt rendszeresen rendőrök is járőröznek – dobják ki őket, hogy minél előbb rájuk akadjanak.
  2. „Szerencsére” véletlenül egy helybéli újságíró házának közelében van ez az építési terület.
  3. Véletlenül ez az újságíró értesül arról, hogy ezen a közeli építési területen félig elégett magyar szavazólapok vannak szétszórva.
  4. Véletlenül ez az újságíró a HVG és a Transtelex, Átlátszó, etc. munkatársa, aki végül elindítja a lavinát…

Másrészt azóta az is felmerült, hogy erről a valóban példátlan esetről a Telex.hu már 2022. február elsején tudott, és tudósított is – vagy véletlenül rosszul, azaz két hónappal korábbra dátumozta a cikkét(?).

A facebook-on ugyanis sorra osztogatták a Telex.hu tudósítását (https://telex.hu/valasztas-2022-videok/2022/02/01/kidobott-levelszavazatok-erdely) a népek és a pártok, ma, azaz 2022. 03. 31-én (Momentum, Kétfarkú kutya stb.) – anélkül hogy a link és a cikk februári dátumára felfigyeltek volna.

Egy-két példa a megosztásokból – kedves Olvasó, a 02.01. dátumra figyeljen.

Ehhez pedig igazán vatesi képességekkel kell rendelkeznie az újságírónak, hiszen a levélszavazatokat csak március 15 után kezdték el kiküldeni a potenciális szavazókhoz, miután ők március 9-ig regisztrálhattak, azaz benyújthatták az igényüket. (Lásd a szavazás módját és a dátumokat az alábbi képen)

Azóta a Telex persze március 31-i dátumra „frissítette”/javította a kérdéses írást.

De az internet nem felejt. A Google megőrizte a februári linket is és a cikket is.

Persze, ha erre februári dátummal ellátott linkre Cache módon kattintunk, akkor ugyan bevillan a korábbi cikk, de végül a „keresett oldal nem található” szöveg jelenik meg.

 

Mi persze nem adtuk fel, ezért kikutattuk a romániai forrást, ahol a mai dátum (2022.03.31.) szerepel. (https://www.punctul.ro/buletine-de-vot-din-ungaria-aruncate-in-livezeni/)

Mindezek után jó okunk van feltételezni, hogy a Telex.hu első nekifutásra hibázott, de azért fölmerül a kérdés: Vajon egy ilyen kényes témánál – pár nappal a választás előtt – miért követ el egy újság ilyen súlyos bakit?

Arra kérdésre pedig meg sem kíséreljük egyelőre a választ, hogy ki és mi állhat a kidobott levélszavazatok mögött. Majd mi is frissíteni fogunk, ha hiteles információ birtokába jutottunk.

 

Mindezt kedves Olvasó az Igazság kedvéért!

 

Provincia

Írtam: 2022.03.31-én

Társashaza

Fotó: Simor Árpád, 2017.

A társasházakkal nagyjából ugyanaz a baj, mint az országgal.

A lakók közül csak az a körülbelül 10 % megy el közgyűlésre, aki kellően buta és szakmailag felkészületlen a hatalomvágyhoz, aztán a társasház pénzén a saját hasznát építgető ún. közös képviselő, meg az Alzheimer-kór bemutató darabjaként lézengő pár nénike. Ezek határozzák meg, mi történjen: kerékpárok kitiltása, az udvar lerakatása 4–5-szörös áron a vérprosztó és géppuskaropogós viacolorral a málló-revés acélszerkezet javíttatása helyett, ami miatt egyszer csak le fog szállni az emelet a földszintre, és így tovább.

A házban lakó fiatalok, gyerekesek, a gazdasági és műszaki dolgokban valóban jártas emberek nem néznek a közgyűlések tájékára sem, így a ház fölötti uralmat átveszi néhány kiöregedett művezető, aki – mint ahogy a debilek óvodájában a hülyegyerek gátat épít a homokozóban – rendre építkezést játszik a ház pénzén, és sajnos a lakók objektív adottságnak veszik a ház dolgainak ilyen intézését (a sor hosszan folytatható lenne ugyanis), ahelyett, hogy rájönnének, pár ember játszmája ez csupán, ami ellen némi idő beáldozásával hatékonyan tenni lehetne.

Azt gondolom, hogy amint az emberek a társasházi ügyeiket képesek lesznek maguk, hatékonyan, lényeglátóan, az idejüket rááldozva, a szükséges konfrontációkat is fölvállalva intézni, akkor az ország dolgai is jól fognak menni, egyszerűen azért, mert azt is efféleképp kell. Akkor majd nem a terméketlen, orbánkitalálta ki-kivel-együtt-az-ellenzéki-oldalon-típusú gumicsontokon rágódik az ország java, hanem elintézi, hogy a (például a most regnáló) hatalom idejében menesztődjék, ha gazember.

– srá –

Aszfaltrajztól – az atomerőművekig

Először azt hittem a meleg ment az agyamra, amikor meghallottam, hogy Budapesten megtiltották a menekült gyermekeknek az elszenvedett borzalmak feldolgozásában segítő önfeledt rajzolást, mert e tevékenységüket a  közterület aszfaltján művelték. Hirtelen megképzett előttem gyermekkorom – abban az előző rendszerben -, amikor a járdákra ugrálós játékokat rajzoltunk krétával, vagy ház alaprajzát és családot játszottunk (ezt különösen kedvelték a csonka családban élők).  Senki nem szólt ránk, még a parkőr sem, az akkori köztisztasági felügyelő sem, aki pedig büntetett azonnal, ha a „fűre léptünk”, azaz a park szépen nyírt füvében szerettünk volna játszani, mert nekünk ott volt a kavicsos játszótér.

Nem álltam meg csak töprengésnél, megkerestem a köztisztasági törvényt, melynek 196. § (1)-a szerint köztisztasági szabálysértést követ el, aki „a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi…”

Ha a törvényt nézzük, akkor igen nagy fantáziára van szükség, hogy a krétarajzot valaki is szennyezésnek nézze.

Mert hát miből is áll a kréta:  A kréta a mészkő különleges változata. A tengervízből kiváló, kevésbé porózus, tömörebb diagenizált mészkő. Vagyis nem mérgező, természetes anyag, sőt ellentétben az aszfalttal semmi mesterséges anyagot nem tartalmaz.

Ha a kréta ártalmatlan, akkor talán a rajzoló személyében lehet a hiba?

20150428_Graffiti_Orban_latogatasara_Pecsett0087_800x600

A neMecsek Mozgalom tiltakozik aszfaltszöveggel a bodai atomtemető terve ellen, Orbán Viktor látogatása alkalmával

Kik is rajzolnak utóbbi időben aszfaltra, ezt is megnéztem:
1. Az ellenzék ott hirdeti időnként a programjait, vagy a civilek vélemény-nyilvánításának egyik eszköze.
2. A gyerekek, akiknek van még merszük közölni valamit a nagyvilággal.
3. Utóbbi időben pedig a migránsok gyermekei, akik ezzel – a kormányzati körök szemében – nagy veszélyt jelentenek az ország biztonságára.

Értem most már a tiltást.

Sőt a krétarajzok kapcsán vannak továbbgondolásra érdemes javaslataim.
Ha a krétarajz köztisztasági szabálysértésnek minősül, akkor ajánlom t. vezetőségünknek, hogy hasonlítsák össze az esőtől lemosódó krétarajzok környezetre gyakorolt hatását a bányászat, nehézipar, energiaipar és a hagyományos közlekedés káros anyagkibocsátásának környezetszennyező nagyságával. Garantáltan meglepő eredményekre fognak jutni.

A gépjárműből kifolyt olaj 300 méteres körzetben szennyezte az aszfaltot. Az eső sem mosta le, sőt az esővíz segítségével a patak felé vette útját

A gépjárműből kifolyt olaj 300 méteres körzetben szennyezte az aszfaltot. Az eső sem mosta le, sőt az esővíz segítségével a patak felé vette útját

Addig is elárulom; egy krétarajz-mérgezésbe még nem halt bele senki, de Kövágószőlősön az uránbánya miatt szinte minden családban meghalt egy-egy fő rákban. Népes városok váltak lakatlanná bánya- vagy atomerőműkatasztrófák következtében (Centralia, Csernobil). Jelenleg pedig az egész világ fölé magasodik fenyegetően Fukushima katasztrófája.

Esetleg azt is újra megfontolhatná jelen kormányzatunk, miért erőlteti az uránbányászatot, az atomerőműveket, az atomtemetőt Pécs városa közelében, és miért hanyagolja el a jóval kevésbé környezetterhelő, és sokkal emberbarátibb megújuló energiahordozók fejlesztését… és miért fordítanak fölöslegesen energiát az egyébként ártalmatlan krétarajzok üldözésére.

20150428_Graffiti_Orban_latogatasara_Pecsett0087_800x600.JPG

A krétarajzok nem akadályozzák a közlekedést. Mint a fotón látható, a városi hulladékkezelő autója probléma nélkül azonnal ráparkolt a feliratra, olvasásának megnehezítése végett

Végül megnéztem más európai nemzet hozzáállását az aszfalton „elkövetett” krétarajzok kérdéséhez. Németországban Elisabeth Schmidt, ügyvéd, a Berlini Gyermekvédelmi szövetség tagja úgy nyilatkozott: szabad krétával az aszfaltra rajzolni (ha az nem magánterületen van), az nem minősül környezetszennyezésnek, mivel a krétarajzok se nem rongálják a felületet, se nem akadályozzák a közlekedést (ha már elkészültek). Nem beszélve arról, hogy a következő esőzéskor általában nyomtalanul eltűnnek. Nyilvánvalóan vannak azért közlekedésbiztonsági szempontból bizonyos szabályok, amire figyelni kell a rajzok elkészítésekor. Magánterületen pedig ki kell kérni a tulajdonos engedélyét – de ez is egyértelmű minden felnőtt számára.

Konklúzió:

Meg kell újra és újra állapítanom, hogy még mindig erősen le vagyunk maradva Európától. Nos, hajrá, pár száz év múlva majd csak behozzuk ezt a lemaradást.

 Provincia

Források:

Monumentum statuere necesse est

Mondanák a rómaiak, ha ők uralnák most is kies Pannoniánkat.

Bizony, a mai Magyarországon kormánykörökben dúl az emlékmű állítási láz. Mindent vasba akarnak önteni és kőbe vésni. Ha törik, ha szakad annak a szobornak, annak az emlékműnek állnia kell. Ha ellenkezésbe ütközik, akkor az éj leple alatt. Pénz nem számít, a színvonal mellékes, a magyarok mindenevők.

Íme a válogatás a „gyöngyszemekből”

1.

Felavatták Lehel vezér szobrát Jászberényben

Lehel-vezér szobra, Párkányi Raab Péter alkotása, melyet Jászberényben Áder János leplezett le.

(lehet, hogy véletlen, vagy az ördög játéka, de a vezér feje megszólalásig hasonlít Kövér Lászlóra)

2.

orban-viktor-felavatta-tisza-istvan-ujjaepitett-szobrat-02-d0001D91A4b15101c755d

2014. június 9-én Orbán Viktor Elek Imre szobrászművésszel, a szobor újraalkotójával leleplezi Tisza István egykori miniszterelnök újjáépített szobrát.

3.

140720szabadsagter18rev

2014.07.19-én az éj leple alatt felállíttatta Orbán Viktor a vitatott művészi értékű és történelemhamisító információt hordozó Magyarország náci megszállása emlékművet.

Mintha az angyal feje emlékeztetne valakire…

orban_angyal_kl

Talán nem is véletlen, hiszen ez szoborkompozíció is Párkányi Raab Péter műve.

4.

813267

Még csak előkészületben az új-régi Andrássy Gyula-emlékmű

Egy a vigasztaló ebben a ránk zúduló giccsáradatban. Az alkotás az alkotóját és a megrendelőjét minősíti – ameddig áll!

Provincia

P.S.

Új csillag született a magyar „állami” szobrászat egén; Kligl Sándor, aki az utóbbi időben több köztéri alkotással (legutóbb Pécsett Weöres Sándort ábrázoló szobrával) „kápráztatta” el az utca emberét. Szobrainak színvonalán, arról, hogy giccsesek-e – szerintünk azok -, lehet vitatkozni. Végül is ízlések és pofonok különbözőek, az azonban kevéssé vitatható, hogy bizonyos trükkel jutottak e művek állami pénztámogatáshoz.

Weores1

Weores2

Weores3

Kligl Sándor Weöres Sándort ábrázoló szobra Pécsett 3 D-ben 🙂 (Matthias H. Rauert fotói)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az alkotó ennyire élethű szobrot akart készíteni, akkor igazán megnézhette volna a dokumentumokat, hogyan szeretett ülni Weöres Sándor kerek asztalnál:

szaz_2

1 2