Megkésett sirató egy fáért

(Fotó: Google Street View – Mai 2019.)

A szomorúan lehajló ágú fűz, ki tudja melyik században született. Mára már olyan terjedelmes, hogy széttárt ágkarjaival teljesen elrejti a kíváncsi járókelők elől a mögötte felépült házat és az előkertjét.

Vannak akik, nem szeretik a fűzfát, tulajdonképpen én sem, mikor virágzik, mert vatta szerű repülő magjai zavarók, a széllel messzire szállnak. De azért túl lehet élni, allergiát nem okoz kifejezetten.

Az Éger-patak partján nőtt (most már múlt időben), rosszkor és rossz helyen, mert 2020-ban vagy 2021-ben megkezdte a pécsi önkormányzat az előkészítést az Éger-patak mederrendezéséhez. Ehhez a művelethez tartozott a fa-és bozótirtás a munkaterepen.

20220504_Daru_dueloe_vagott_fa_1600x1200_P1080743.JPG

2022.05.4. Pécs, Daru dűlő, Éger-patak, kivágott fűzfa, fotó: Matthias H. Rauert

Ennek az öreg, egészséges fának a kidöntését azonban kissé elhamarkodták. A lakosság tiltakozására ugyanis később valamit módosítottak a tervezeten, és az új elképzelés szerint valójában ez a fa nem zavarta volna a munkálatokat.

A népeket megnyugtatták, hogy ettől a  matuzsálemtől távolabbra álldogáló, kisebb-nagyobb fák maradhatnak.

 

És ezt?…

 

Ki ragasztja vissza?…

 

Talán kihajt a csonkból…

 

Talán…

 

 

20220504_Eger_patak_Daru_dueloe_cut_1200x900_P1080742

2022.05.4. Pécs, Daru dűlő, Éger-patak, a fölöslegesen kivágott fűzfa, fotó: Matthias H. Rauert

 

 

 

Provincia

Az Éger-pataknál tervezett és elvégzett munkálatok kronológiája

Ilyen volt az Éger-patak még 2015 nyarán a Mária forrásnál

Az Éger-patak (a 19. századi kataszteri térképeken Vőgyi patak) Pécs nyugati részén található. A korábban bővizű patak vizét mára a mesterségesen kialakított Éger-tó fogja fel. A patak mintegy 6 km hosszan folyik le a város nyugati határában dél felé, egészen a vasúti sínekig.

A továbbiakban kronológiai sorrendben röviden összefoglaljuk a pataknál (részletesebben a Mária-forrás környéki szakaszánál) tervezett és elvégzett mederrendezési, árvízvédelmi munkálatokat. » Read more

Van der Bellen: Kopftuch und Impfpflicht JA BITTE – Tschernobyl, was ist das?

Vanderbellen_NIEVERGESSEN_txt.jpg

Alexander van der Bellen: Kopftuch für alle!

Wir erinnern an den 26. April 1986. An diesem Tag kam es im damals sowjetischen Atomkraftwerk Tschernobyl / Csernobil zur bis dato schwersten nuklearen Katastrophe der Geschichte. Ganz Europa war in den folgenden Tagen vom radioaktiven Fallout betroffen, das Freilandgemüse war verstrahlt und musste als Sondermüll entsorgt werden. In den folgenden Wochen erlagen vor allem viele Mitglieder der Räumtrupps, die in Tschernobyl die Katastrophe einzudämmen bemüht waren, der Strahlenkrankheit, die Zahl der Menschen, die langfristig an Krebs als Folge des Fallouts starben, kann nur geschätzt werden.

» Read more

Gondolatok az orosz-ukrán háborúról

Szerző: Áldozó István, történész

 

Unclassified U.S. intelligence document obtained by The Washington Post. (Obtained by The Washington Post)U.S. intelligence agencies (unclassified), Public domain, via Wikimedia Commons

 

Ha valaki képen vág, nem rúgom le bosszúból a veséjét, legfeljebb én is adok neki egyet.” –  Ez a gondolat jut eszembe a tegnap kitört orosz-ukrán háborúról. Nincs olyan valós, vagy vélt sérelem, amelyet ilyen totális háborúval kellene megtorolni. Én is elítélem Oroszország támadását, az általuk kommunikált sérelmekhez képest aránytalanul nagy a megtorlás.
  » Read more
1 2 3