Angela Merkel igazat ad Orbán Viktor határpolitikájának

Részletek A. Merkel szövetségi kancellárnak a Világgazdasági Fórum 2018. január 24-én, Davosban tartott éves ülésén elhangzott beszédéből.

Most már értjük, hogy meg kell védenünk a külső határokat.

De mit jelent ez?

g:\1Rauert_documents\6Socialmedia\Merkel\Merkel_Elysee_20180121.jpg

Merkel az Élysée-palotában, 2018.01.21.

Európa érdekes kontinens vagy érdekes egység. Adtunk magunknak egy közös valutát, de soha nem gondolkodtunk el, mi történik, amikor ez a valuta válságba kerül. Most dolgozunk, és alapvetően megteremtjük az alapot, amelyre építenénk.

Hihetetlenül büszkék voltunk a szabad mozgásra. Hogy a Schengeni térségben való utazás során sehol nem kell útlevelet bemutatni. De nem törődtünk azzal, hogyan védjük a külső határokat, hogy vajon tudjuk-e, ki jön be hozzánk, és ki megy ki tőlünk. Visszatekintve az ember csodálkozik: hogyan tehetünk ilyen dolgokat, hogy-hogy nem gondoltunk erre? – De egyszerűen biztonságban éreztük magunkat.

Most dolgozunk egy beléptetési és kilépési rendszeren. Megalapítottunk egy közös határvédelmi ügynökséget.

Egy dolog biztos: a Római Birodalom óta zajló történelem és a kínai fal építése azt tanítja nekünk, hogy a teljes elszigeteltség nem segíti a határok védelmét.

Szükségem van jó kapcsolatra szomszédaimmal, megállapodásokra is szükségem van, államszerződésekre is szükségem van ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell kezelni az illegális migráció kihívását. Pontosan ezt tanultuk.

Ezt mutatja az EU-Törökország megállapodás és az Afrikával folytatott migrációs partnerségek is. Természetesen még sok dolgunk van.”

A beszéd szerint nyilvánvaló – bár a kancellár sajnálatos módon erre nem tér ki –, hogy Magyarország az egyetlen állam, amely betartotta a Dublini Szerződéseket.

Merkel_beszede_Davosban_hatarok_vedeni_col1