Kinder tojás Pécsnek Yellowcake (sárga keksz) helyett

kinder_uranhelyett

Azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom, hogy minden gyerek álma, a Kinder-tojás mostantól minden pécsinek igazi meglepetést és örömet okoz. A paksi (a név jelen esetben pozitív hírként kerül be a köztudatba) székhelyű “Emberekért” Közhasznú Nonprofit Kft. néhány hete kezdte meg a teljes üzemű termelést Pécsett. 97 százalékban megváltozott munkaképességű emberek gyártják a Kinder-tojások alkatrészeit, műanyag figuráit, csomagolását. Nagy Károly a cég ügyvezetője még azt is elmondta, hogy reményeik szerint jövőre 250 alkalmazottat fognak már foglalkoztatni.

Miért is örülhetünk különösen mi Pécsiek ennek a hírnek?

Köztudott, hogy Wildhorse Energy Kft. tervezett jelentősebb munkahely növeléssel járó beruházást városunkba. 2018-ra – legkorábban – „mélyműveléses bányaüzem létesítése esetén a beruházás nyomán 500 főt foglalkoztató üzem” jöhetne létre.

Az is ismert, hogy a mecseki uránérc fémtartalma alacsony, túl mélyen van, és benyúl a város központja alá. Egy egész – sűrűn benépesített – városrészt – védett területeket (Égervölgy, Szentkút, Magyarürögi templom) érint. Ezért nagy pénz és időráfordítással, nehéz munkakörülmények között bányászható ki, és jelentős veszélyt jelent a város ivóvízbázisára, a lakók egészségére. Mindezzel szemben csak mintegy 500 munkahelyet jelent – majd 6 év múlva.

Míg ezzel szemben a Kinder-figurák gyártása minimális környezeti megterheléssel jár, és szinte azonnal megteremti az előbb említett 500 munkahely felét.

Csak üdvözölni tudjuk a kezdeményezést! Reméljük, hogy a Kinder-meglepetések üzeme mellé hamarosan CSOKOLÁDÉGYÁR is települ!

Provincia

Források:

Kinder-tojás gyár Pécsen

http://www.nymtit.hu/docs/tajekoztato.pdf