Magyarország embervesztesége a II. világháború alatt és a német megszállás idején. Egy gondolat a Német megszállási emlékműhöz

Az éj leple alatt felállított Német megszállási emlékművel kapcsolatban, sok más gond mellett mégis csak az a leginkább zavaró, hogy Magyarországon a kérdéses időszakban nem a német megszállás okozta a legnagyobb mértékű pusztítást, hanem maga a II. világháború. Emiatt meglehetősen önkényes, hogy a „Német megszállás áldozatainak” állíttatta Orbán Viktor és köre az emlékművet a „II. világháború áldozatai” helyett.

Miként több településen is található, mind a Dunántúlon (Budapesten is), mind az Alföldön a „II. világháború áldozatai”-nak dedikált műalkotás. Melyek sehol nem okoztak problémát a lakosság körében. Az Alföldön Győrfi Sándor szobrászművész készített számos II. világháborús szoborcsoportot. Köztük igen figyelemre méltó a jászberényi, mely többek véleménye szerint is ihlető forrás lehetett a szóban forgó budapestinek.

jbereny001n

Győrfi Sándor II. világháborús emlékműve Jászberényben (Forrás: http://archiv.vfmk.hu/1944/jpg/jbereny001n.jpg; http://archiv.vfmk.hu/1944/jaszbereny.html)

Tehát, ha a II. világháború áldozatainak emlékére (vagy még szerencsésebb lett volna, ha együtt az I-II. világháború áldozatainak emlékére, mint pl. Bük, Cák vagy a 2014-ben felújított és felavatott emléktábla Pécsett stb.) állították volna Budapesten ezt a művet is, akkor igazán nem lehetett volna egy történésznek sem kifogása ellene. (Legfeljebb a munka szimbólumrendszerén, művészi értékén lehetne vitatkozni. Meg azon, hogy a jelen gazdasági helyzetben, a jelen „megszorítások” idején egyáltalán szükség van-e ilyen beruházásra.)

I.) A II. világháború áldozatai Magyarországon*

Magyarország 13.702.855 830–950.000 340–360.000 334000 6,49
Ország Lélekszám
(1838. XII. 3-án,
Mo. és Ro.
1941. XII. 31.)
Összveszteség
(fő)
Katonaveszteség
(fő)
Holocaust
áldozatai
(fő)
Veszteség az
összes
lélekszámhoz
képest (%)

 

II.) A német megszállás (1944. március 19.) áldozatai Magyarországon. (A megszállás egyébként viszonylag „simán” zajlott; a magyarok részéről, kivéve Bajcsy Zsilinszky Endre ellenálló mozgalmát, nem tudunk más jelentősebb ellenállásról)*

Magyarország 10.000 15.500 20.000
 Ország Letartóztatás nem biztos, hogy mind meghaltak I. magyar hadsereg embervesztesége, halottak és eltűntek 1944 április-augusztus között (fő) 1944 ápr. 3. –szept. 30.
az angolszász légierő bombázása
következtében meghaltak (fő)

 

A zsidók tömeges elhurcolása valóban a német megszállás következménye volt, és a magyar kormányzat valóban próbálkozott ennek megakadályozásával. Horthy ugyanis 1944. július elején leállíttatta a deportálásokat, ám ez a nyilas hatalomátvétel után folytatódott. A holocaustnak összesen mintegy 334 ezer magyarországi zsidó esett áldozatul.

Ha levesszük ezt a 20.000 főt a II. világháború összes áldozataiból, valamint a 334000 zsidó deportáltat, és az I. magyar hadsereg áldozatait, akkor is jóval többen haltak meg a II. világháborúban, mint a német megszállás idején.

 

* A számadatokat különböző statisztikai hiányosságok és egyéb problémák miatt természetesen bizonyos fenntartással kell kezelni mindkét időszakban.

 

 Provincia

 

Források: