Csalások csalása – hibák hibája – a megsemmisített levélszavazatokról

Frissítés III. (2022.04.01)

A jeddi-„módszer”

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a facebook oldalán mesélt el egy 14 évvel ezelőtti botrányt. Akkor is ugyanott, mint most, azaz Jeddenfélig elégett szavazólapokat talált egy ismeretlen személy, aki erről értesítette a román sajtót. Ezek a szavazólapok nem voltak azért annyira elégve, hogy ne legyen látható, hogy kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatok voltak.  Akkor kiderült, hogy provokációról van szó, hiszen „a választói névjegyzékünkön közel 210 000 név van, ugyanennyi szavazat, amelyet bármikor újra lehet számolni. Nincs közünk a szemétből előkotort, félig elégetett szavazólapokhoz” – írja Izsák Balázs, és beszámol róla a román sajtó is.

Frissítés II. (2022. március 31., csütörtök, 17:25)

A Maszol rendőrségi forrásokból arról értesült, hogy összesen tizenhárom levélszavazat és hatvan boríték volt abban a csomóban, amit Marosvásárhely mellett, Jedd közelében találtak meg szerdán este. Fontos adalék az is, hogy egyik borítékban sem szerepelt azonosító nyilatkozat, tehát a kidobott és részben elégetett levélszavazatok eleve érvénytelenek voltak. – a Maszol.ro portálról

(Az eseményeket a kidobott szavazatok ügyében továbbra sem tévesztjük szem elől, frissítés várható.)

Frissítés I.

Nem, nem írtuk meg előre februárban, ami most csütörtökön történt. A Transtelex erdélyi oldalunkon csütörtökön reggel megjelent hír Telex szerkesztőségi rendszerébe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással” Telex

 

Előzmények

Felrobbant az internet attól a hírtől, hogy Romániában állítólag 2022. március 31-én megsemmisített levélszavazatokat találtak egy szeméttelepen – és állítólag ezek a szavazatok a magyar ellenzéki összefogást, Mi Hazánkat (is) támogatták volna.

Azért ez a sok feltételes mód és kifejezés, mert egyrészt a nevezetes lelet előkerülési körülményei véletlenek sorozata.

  1. Ahelyett, hogy megsemmisítették volna a szavazólapokat, vagy jól eldugott helyen ásták volna el, épp csak minimális sérülést okoztak, hogy jól olvashatók maradjanak, és az egyik legforgalmasabb országút közvetlen közelében – ahol az ott folyó építkezés miatt rendszeresen rendőrök is járőröznek – dobják ki őket, hogy minél előbb rájuk akadjanak.
  2. „Szerencsére” véletlenül egy helybéli újságíró házának közelében van ez az építési terület.
  3. Véletlenül ez az újságíró értesül arról, hogy ezen a közeli építési területen félig elégett magyar szavazólapok vannak szétszórva.
  4. Véletlenül ez az újságíró a HVG és a Transtelex, Átlátszó, etc. munkatársa, aki végül elindítja a lavinát…

Másrészt azóta az is felmerült, hogy erről a valóban példátlan esetről a Telex.hu már 2022. február elsején tudott, és tudósított is – vagy véletlenül rosszul, azaz két hónappal korábbra dátumozta a cikkét(?).

A facebook-on ugyanis sorra osztogatták a Telex.hu tudósítását (https://telex.hu/valasztas-2022-videok/2022/02/01/kidobott-levelszavazatok-erdely) a népek és a pártok, ma, azaz 2022. 03. 31-én (Momentum, Kétfarkú kutya stb.) – anélkül hogy a link és a cikk februári dátumára felfigyeltek volna.

Egy-két példa a megosztásokból – kedves Olvasó, a 02.01. dátumra figyeljen.

Ehhez pedig igazán vatesi képességekkel kell rendelkeznie az újságírónak, hiszen a levélszavazatokat csak március 15 után kezdték el kiküldeni a potenciális szavazókhoz, miután ők március 9-ig regisztrálhattak, azaz benyújthatták az igényüket. (Lásd a szavazás módját és a dátumokat az alábbi képen)

Azóta a Telex persze március 31-i dátumra „frissítette”/javította a kérdéses írást.

De az internet nem felejt. A Google megőrizte a februári linket is és a cikket is.

Persze, ha erre februári dátummal ellátott linkre Cache módon kattintunk, akkor ugyan bevillan a korábbi cikk, de végül a „keresett oldal nem található” szöveg jelenik meg.

 

Mi persze nem adtuk fel, ezért kikutattuk a romániai forrást, ahol a mai dátum (2022.03.31.) szerepel. (https://www.punctul.ro/buletine-de-vot-din-ungaria-aruncate-in-livezeni/)

Mindezek után jó okunk van feltételezni, hogy a Telex.hu első nekifutásra hibázott, de azért fölmerül a kérdés: Vajon egy ilyen kényes témánál – pár nappal a választás előtt – miért követ el egy újság ilyen súlyos bakit?

Arra kérdésre pedig meg sem kíséreljük egyelőre a választ, hogy ki és mi állhat a kidobott levélszavazatok mögött. Majd mi is frissíteni fogunk, ha hiteles információ birtokába jutottunk.

 

Mindezt kedves Olvasó az Igazság kedvéért!

 

Provincia

Írtam: 2022.03.31-én