2013. augusztus 20., mától a Föld erőforrásai a 2013-as évre kimerültek

http://www.wwf.de/themen-projekte/biologische-vielfalt/welterschoepfungstag-die-welt-ist-nicht-genug/infografik-welterschoepfungstag-2013/- alapján
WWF_Welterschoepfung2013_72954c30ecA FÖLD NEM ELÉG!

Mától (augusztus 20.) az emberiség „hitelből él”, mert fölhasználta a 2013-as év készletét. Felhasználta azt az erőforrást, ami a bolygónkon 1-1 év alatt megújul és újra rendelkezésre áll. Az alábbi grafikonok ennek a fölhasználásnak a mértékét, jellegét elemzik.

1. Mennyi területre van szüksége évente egy-egy német lakosnak? Látható, hogy a gazdag országok felelősek az erőforrás „túlhasználatáért” (Vajon a magyarok mennyi területet, energiát élnek fel évente?)

Jelmagyarázat:
Lila színnel: Jelenlegi használat vagy emberi lábnyom
Piros színnel: A Föld biokapacitása

2. Mennyi bolygóra van szükségünk?

Jelenleg egy év alatt a rendelkezésre álló erőforrás 150%-át használja fel az emberiség, azaz úgy él, mintha másfél Földje lenne.

3. Emberi lábnyomunk

Jelmagyarázat: Beépített területek, halászó területek, Erdő, Legelő, Szántó, Szénbányászat

A legnagyobb mértékben a széntartaléknál (55%) mutatható ki az emberi tevékenység nyoma. Ha az emberiség ebben az irányban halad tovább az erőforrás-felhasználásnak mértékét és mikéntjét illetően, akkor 2050-re mintegy 3 Földre lesz szüksége, hogy kielégítse igényeit.

Megoldás lehet, ha a megújuló energiahordozók (szél, nap, geotermikus energia, biomassza, vízenergia) felhasználása világszerte már ez évben eléri legalább a 40%-ot.

Provincia

P.S.

2015-ben már 7 nappal korábban augusztus 13-án feléltük a Földet.