Falakat repeszt, életeket keserít meg … Mi az? – Recenzió egy újságcikkhez

Szerző: Juhász Szilvi

Az Egri Ügyek internetes oldalán 2022.05.23.-i dátummal jelent meg Kovács Dávid írása, egy veszélyes inváziós növényről. Az ártéri japánkeserűfűről (Fallopia japonica), ami egy igazi sorscsapás. Kiásása szinte lehetetlen, mert elágazó gyöktörzsrendszere 3 méter mélyen is hatol a talajba. Ahol megjelenik, hamar elterjed, kiszorítja az őshonos növényeket. Kedvenc helyei pedig az út menti árkok és a patakpartok.

 

A cikkre a facebook-on írásban reflektált Juhász Szilvi, aki a Japán keserűfű – információk és tapasztalatok nevű, ezernél is több fős, és dinamikusan növekvő facebook-csoport adminisztrátora.

Hozzászólását hiánytalanul közöljük.

„Nagyon örülök a cikknek, mert a drámai megfogalmazással és a részletes, szakembereket megszólaltató tartalmával remekül alkalmas ismeretterjesztésre és problématudat növelésre.
Sajnos van benne pár pontatlanság is, ezek közül a legfontosabbakat emelem ki:
  • A cikk szerint nincs rá megoldás, ha már egyszer megnőtt: ez egyszerűen nem igaz, lásd itt a csoportban a letölthető tájékoztatót.
  • A permetezés ne lenne megoldás: egyszerűen nem igaz, mert a hozzáértő glifozátos kezelés az egyetlen, bizonyítottan hatékony megoldás, leginkább őszi permetezés formájában. A cikk szerencsére megemlíti a glifozátos injektálást.
  • Víz mellett pláne lehetetlen kiirtani, mert élővizek mellett nem szabad glifozáttal permetezni: a kijelentés második fele igaz, a glifozát veszélyt jelent az élővizekre. De az inkejtálós módszert ott is alkalmazzák, illetve a rootwave technológia (áramot vezetnek a növénybe) szintén alkalmazható vizek mentén is. Továbbá készültek tanulmányok, ahol ponyvákkal védték a vízfelületet glifozátos permetezés közben, és a környéken mért értékek a biztonságos határértéken belül maradtak.

 

Eger városának önkormányzata helyében én beruháznék egy rootwave készülékre, és a történelmi és egyéb veszélyeztetett épületeknél kezdeném a kezelést. Szintén felvenném a kapcsolatot a fadoktor.hu-val, akiket pedig megbíznék az egyéb területek szakszerű kezelésével.

A fenti üzenetem rövid lényege: van megoldás!
Nagyon köszönjük a cikket, nagyon köszönjük, hogy foglalkoznak a témával!”

 

Ahol a japánkeserűfű az úr. (Fotó: Kiss Magdolna, 2022.)