Forum Pécsett a Bodára tervezett atomtemetőről – videó

Mintegy 80 ember jelent meg az LMP (Lehet Más a Politika) baranyai csoportjának meghívására április 10-én, pénteken – a szép tavaszi idő ellenére -, hogy Pécsett a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.) rendezett fórumon részt vegyen. A téma az „atomtemető” volt, amit az Orbán-kormány Bodára, Pécs nyugati városrészétől légvonalban 8 kilométerre, tervez.

Az alábbi tudósítás az LMP nyilatkozata alapján készült:

Pénteken került sor a Boda térségébe tervezett nagy aktivitású nukleáris hulladéktároló kapcsán az első pécsi fórumra, a Patacs-Rácváros Egyesület, és az LMP helyi szervezetének kezdeményezésére. Lőrincz Miklós, az egyesület elnöke a köszöntőjében sajnálkozását fejezte ki, hogy bár meghívást kapott, nem jelent meg az eseményen Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A részvételre, és tájékoztató előadás megtartására irányuló felkérést néhány nappal korábban, levélben utasította el a kutatásokat végző Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. is.

Nyitó előadásában dr. Kóbor József biofizikus, az LMP szakértője ismertette a nukleáris hulladékok kezelésének problémakörét, és az ezzel kapcsolatos eddigi hazai, és nemzetközi cselekményeket, illetve terveket. Ismét hangsúlyozta, hogy az ügy fontossága meghaladja a korábban a Tubesre tervezett rádiólokátor kérdését. Ezután dr. Pánovics Attila (PTE-AJK) előadásában a jogi lehetőségeket sorolta fel, többek között a népszavazást is megemlítette.

A fórumra elfogadta a meghívást Kővári János, az Összefogást Pécsért Egyesület, Gyimesi Gábor, a Jobbik, dr. Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció, illetve B. Balázs, az Együtt politikusa. Jelen volt továbbá Angyal Károly, az LMP Baranya megyei képviselője is. Az MSZP nyilatkozataiból látható, hogy ők is az atomtemető ellen foglaltak állást.(1) Valamennyi felszólaló helyi politikus elfogadhatatlannak tartotta Pécs szempontjából egy, a város szomszédságában létesítendő nagy aktivitású nukleáris hulladéktároló tervét. A képviselők az önkormányzat fellépésének kikövetelését sürgették. Egyetértés alakult ki abban is, hogy a pécsiek érdekeinek képviselete e kérdésben pártérdekek felett áll. Nagy Erzsébet civil aktivista hozzászólásában a pécsiek tájékoztatását, és mozgalom létrehozását sürgette.

Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő nemzetközi példákat sorolva elmondta, hogy elfogadhatatlan, hogy a geológiai tényezők mérlegelése mellett, a létesítendő tároló helyszínének kutatásakor a társadalmai-gazdasági tényezőket nem, vagy nem megfelelő mértékben veszik számításba, holott éppen ennek kiemelkedő fontosságára mutatnak rá a nemzetközi tapasztalatok. A Dunántúl legnagyobb városának elfogadott stratégiai terveivel nem fér össze egy szomszédságában létesítendő atomtemető.

A kezdeményezők megerősítették, hogy további fórumokra, és kapcsolódó eseményekre fog sor kerülni a városban.

(1) Vö. „Belföld: Inkább a tüdőrák, mint Orbánék atomja” http://nol.hu/belfold/bodat-megvettek-1526973

Dr. Kóbor József előadásáról készített videónk ITT látható négy részben:

1. rész

play-sharp-fill

2. rész

play-sharp-fill

3. rész:

play-sharp-fill

4. rész:

play-sharp-fill

5. rész:

play-sharp-fill