Helka. Tűnődések egy balatoni hajó kapcsán

Idén, 2016-ban Pécs nyugati városrésze, Uránváros 60 éves. Ez évforduló alkalmából a régi fényképeim és rajzaim között kutakodtam. Emlékeztem rá, hogy szűkebb-tágabb környezetemben az épületeket, parkokat nem egyszer megörökítettem. Ekkor került kezembe egy kis ceruzavázlat. Dátum ezen a képen kivételesen nem volt, mégis pontosan tudtam, mikor készült. Emlékeztem még arra a nyárra, életem első balatoni nyarára. Talán gyorsan visszadobtam volna ezt is a többi közé, ha nem tűnik föl a hajót ábrázoló halvány gyerekrajzon a hajó neve – nyomtatott gyöngybetűkkel írva: Helka. Ennél egy pillanatra elidőztem; érdekes kislány lehettem az éppen betöltött 10. évemben, még nevet is adtam a vízi járműnek. Egy pillanatra még azon is eltöprengtem, vajon létezett 1966-ban ilyen nevű balatoni hajó.

Nem gondoltam, milyen hamar válasz érkezik tűnődő kérdéseimre. Pár nap múlva a tévé hírműsorában beszéltek balatoni hajóveteránokról egy Kelén és egy Helka nevű egykori gőzhajóról. Megütötte a fülemet a Helka-név.

„Mintha ezt a nevet olvastam volna ceruzarajzomon, még mosolyogtam is az ábrázolásban részletekre kiterjedő akkori magamon.” – gondoltam.

Helka 1966-ban, Kiss Magdolna rajza

Helka 1966-ban, Kiss Magdolna rajza

Előkerestem tehát a régi besárgult rajzlapot, valóban a Helka feliratot lehetett felfedezni rajta.

Most tudatosan kutattam az interneten adatokat a hajóról. Szép színes fotókat is találtam. Meglepve láttam, hogy vázlatom hasonlít az eredetihez, annak ellenére, hogy nálam a hajótest magasabb meg zömökebb, a vezetőfülkét és a feliratot is máshová tettem. De igazán megbocsátható egy tízéves kislánynak, aki életében először lát élőben hajót, és először utazik vele Fonyódtól-Badacsonyig, majd este a sok élmény feldolgozására a vázlatfüzetébe elkészíti a jármű körvonalát. Öntudatlanul is kiemelve annak a napnak, sőt ha szabad mondani az egész balatoni hajózásnak a legnagyobb nevezetességét.

Helka, ma. A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Helka_haj%C3%B3.JPG

Helka, ma. A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Helka_haj%C3%B3.JPG

Mert a Helka és a Kelén nem akármilyen hajók, mindketten a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajói, melyek alapjaikban még ma is őrzik eredeti külsejüket. Mindkettőt 1891-ben építették.

Legnagyobb hosszuk 35,22 méter, legnagyobb szélességük 5,28 méter, befogadóképességük 120 utas, főgépük teljesítménye 220 kW.

Nevük a Helka és Kelén egy balatoni legendát őriz. Helka a herceg leánya, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes árva pásztorfiú volt.

A Helka tehát, mint a Kelén ikertestvére vas hajótestre, fa felépítménnyel készült, és 1891-ben éppen a mai napon, június 28-án került vízre, mint gőzhajó.

Milyen érdekes belegondolni, hogy Édesanyámék, akiknek nyaralójuk volt Fonyódligeten, az 1930-as években, kisgyerekként gyakran utaztak ezzel a járművel Badacsonyba. Emlékszem, mennyit mesélt ezekről a szép hajókirándulásokról.

Helka az 1930-as években. A kép forrása: http://users.atw.hu/hajokanno/kepek/helkar5.jpg 1930-as évek

Helka az 1930-as években. A kép forrása: http://users.atw.hu/hajokanno/kepek/helkar5.jpg 1930-as évek

Sajnos a II. világháború idején, 1945 március 26-án a visszavonuló német csapatok a Helkát a balatonfüredi kikötőben felrobbantották. Ám a története nem ért ezzel véget.

1964-ben felújították, korszerűsítették, így én is utazhattam vele ugyanúgy, miként élőben soha nem ismert nagyszüleim. Minden évben egyszer-egyszer hajókáztunk vele 1980-ig, akkor azonban kivonták a forgalomból, rögzítették a parton és presszót alakítottak ki benne Balatonfüreden, ahová már nem jutottam el.

Balatonfenyves 1971, Kiss Magdolna ceruzarajza

Balatonfenyves 1971, Kiss Magdolna ceruzarajza

1994-ben a MAHART visszavásárolta, majd 1996-ban felújították, és most ismét forgalomban van, mint nosztalgiahajó. Bizonyára még unokáink is élvezettel fogják csodálni, ahogy a zöldes vizet hasítja orrával, miközben röpködő sirályok kísérik vijjogásukkal.

Ahogy a múltat a jelennel és a jövővel összekötő, emberek generációit túlélő alkotásra nézek – jellemzően – Vergilius jut eszembe: „Sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt.” (Mert van a tárgyaknak könnyük: szánják a halandót. Vergilius: Aeneis I.)

Vihar Balatonfenyvesen 1971-ben, Kiss Magdolna vízfestménye

Vihar Balatonfenyvesen 1971-ben, Kiss Magdolna vízfestménye

Provincia

Források

http://www.balatonihajok.hu/hajo/helka

A hajó története – sok régi képpel: http://users.atw.hu/hajokanno/helka.html