A Mandulás Kemping története 1992-2003 között

 

A vázolt korszak pécsi polgármesterei

1990–1994: Krippl Zoltán (SzDSz)

1994–1998: Páva Zsolt (Fidesz)

1998–2006: Toller László (MSzP)

 

 

A Mandulás Kemping a Mecsek Tours Kft. (szállodákkal, kempingek, utazási irodák voltak birtokában) tulajdona volt, ezért először ennek kft.-nek a történetét kell vázolnunk.

1992

A Mecsek Tours Kft. létrejötte. A cég a megyei önkormányzat egyszemélyes kft.-je, a Baranya Megyei Idegenforgalmi Hivatal átalakulása során jött létre.

 

1992-2000

Gondok a Mecsek Toursnál. A konkurensek megszaporodása, a kilencvenes évek elején dúló balkáni háborúk veszteségessé tették a céget.

 

2000

A Mecsek Tours veszteségessége miatt  többször fölvetődött az önkormányzatnál  a cég eladása, de a képviselők többsége félt a kft. elkótyavetyélésétől. Végül legalább egy kis rész eladása mellett döntöttek.

2000. májusa

Megkezdődött a Mecsek Tours privatizációja. A DD Tours (A DD Tours Kft.-t öten alapították, s egyikük, Gonda Tibor a pécsi közgyűlés MSZP-frakciójának tagja volt, de a vételt követően, ellenzéki nyomásra, még ez évben kilépett a cégből) először 15 %-os tulajdont szerzett a Mecsek Toursból 100 millió forintért.

2000. év vége

“Eredmény”:  A cég árbevétele a korábbi 350 millióról 315 millióra esett vissza, vesztesége pedig elérte a 114 milliót.

 

2001

A privatizáció folytatása. A Baranya megyei önkormányzat a DD Toursszal egyetértésben meghirdette eladásra a Mecsek Tours Kft.-t. A Mecsek Tours összes vagyonát 1,5 milliárd forintra értékelték föl.  Köztük a számunkra érdekes háromhektáros Mandulás kempinget például: 189 millióra.

A Mecsek Tours ingatlanai és azok értéke százalékos megoszlásban, a 2001-es évi értékbecsléskor

 

Ajánlattevők:

  1. White Project Kft. jelezte vevői szándékát, a cég 450 millió forintot ajánlott. Az idegenforgalmi szakmában ismeretlen White Project Kft. – bár a közgyűlés rábólintott, hagyta elveszni a tízmillió forint bánatpénzt – soha többé nem jelentkezett.
  1. Ajánlatot tett a Mecsek Toursra a DD Tours Kft. is. A kisebbségi tulajdonos – élve elővásárlási jogával – szintén 450 milliót ígért. A közgyűlés elfogadta.

 

2002

Évekig tartó huzavona eredményeként 2002. márciusában a Dél-Dunántúli Turizmusfejlesztési Kft. (DD Tours) megvásárolta a Mecsek Tours Idegenforgalmi Kft.-t a Baranya Megyei Önkormányzattól 450 millió forintért. A DD Tours tulajdonába ezzel olyan „csomag” került, amely tartalmazta egyebek mellett a pécsi Hunyor, a harkányi Dráva és a mohácsi Csele szállót, a pécsi, az orfűi és a harkányi kempingeket.” Olvasható az Új Dunántúli Naplóban (Új Dunántúli Napló, 2003. szeptember (14. évfolyam, 238-267. szám) 2003-09-01 / 238. szám) A DD Tours még akkor is csak a fölbecsült ár kb. felét fizette ki a Mecsek Tours-ért Pécs városának, ha a vételárba beszámítjuk a tőkeemelést és az állítólagos 300 millió cégadósságot, amit átvállalt.

A Mecsek Tours még önkormányzati tulajdonban lévő részének tényleges vételára és az eladási ár közti különbözet százalékos aránya

 

A Mandulás Kemping sorsa

 

2001

Ekkor merült föl a Mandulás Kemping eladásának és a terület átminősítésének gondolata. „A városi önkormányzat jóváhagyta, hogy a Mandulás Kempinget is magába foglaló Mecsek-oldali zöld területre új rendezési terv készüljön. Az ellenzék gyanúja, hogy a háttérben üzleti spekuláció zajlik, a kempinget – ma még – magának tudó Mecsek Tours Kft. ügyvezetője azonban csupán korszerűsítési tervekről beszél.” „2001. március 7-i bizottsági határozatot, amely jóváhagyja a Mecsek Tours kérelmét, ezzel lehetővé teszi, hogy a kft. finanszírozásával a kemping fejlesztési lehetőségeit meghatározó önálló szabályozási terv készüljön.”  Bár ekkor “csak” a kemping fejlesztésével indokolják az átminősítési kérelmet. (Új Dunántúli Napló, 2001. június (12. évfolyam, 148-176. szám)2001-06-07 / 153. szám 5. oldal)

 

2002

A vétel után a Mecsek Tours új tulajdonosai kezdték eladogatni a kft. ingatlanjait, melynek során nemcsak az erősen lenyomott vételár térült meg, de már jelentős haszonhoz is jutottak.

  • Eladták a Pécsi Tudományegyetemnek a kft. tulajdonában lévő pécsi Hunyor Szállót, amelyért a költségvetés (azaz az önkormányzat) – áfa nélkül – mintegy 300 milliót fizetett a Mecsek Tours új tulajdonosainak.
  • Az orfűi kempinget a CampInvest Kft. vette meg, amely társaság az említett Gonda Tibornak (alpolgármester) és feleségének a tulajdona.
  • Ekkoriban adhatták el a Mandulás Kempinget is egy svájci üzletembernek, Hans Peter Freuenhoffemek,  mert…

 

2003

A város három bizottsága döntött tegnap összevont ülésen többek között arról, hogy javasolják a közgyűlésnek egy lakópark megépítését a Mandulás Kemping helyén. A terület az egyik felszólaló szerint egy nyugati befektető tulajdonába került, aki már el is készíttette az engedélyezési terveket.” „Egy bizonyos „Fravenhoffer úr  megbízásából a Karlovecz Építész Iroda tervezi.” „(Megbízhatónak tűnő információnk szerint egy Svájcban élő üzletemberről van szó, akit valójában Hanspeter Freuenhoffemek hívnak.)”

Hódosi Veronika (ugyancsak MSZP), a városfejlesztési bizottság vezetője úgy véli, hogy a tömbházak rémképét felvillantó „lakópark” elnevezést nem szerencsés a jövőben használni, jobb lenne a „villapark”, mert szigorú szabályozások mellett valójában luxuslakások épülnek ott. Ezekre ma igény mutatkozik, s nem kívánatos, érvelt, hogy akik meg tudnák vásárolni, hiányukban elköltözzenek a városból, és másutt fizessenek adót. Dévényi Sándor építész, a javaslatra egyedüliként nemmel szavazó bizottsági tag úgy gondolja, nem tudnak majd azoknak az állampolgároknak a szemébe nézni, akiknek a Mecsek-oldalba történő építkezési kérelmére a jövőben nemet kell mondaniuk. Sík László Csaba (MSZP) úgy látja, a terv maximálisan a természetvédelemre helyezte a hangsúlyt, legfeljebb 7,5 méter homlokzatmagasságú épületek jönnek létre, amelyek száma mindössze 16.

Az ügyről sajtótájékoztatót tartó Fidesz-frakció három képviselője, Nagy Csaba, Mikes Éva és Gáspár Gabriella elmondták, hogy nem fogadható el egy olyan privatizáció, amelynek során a 450 millióért eladott kft. részleteiben történő továbbeladásából származó milliárdos nagyságrendű pénzek sajnálatos módon nem a köz-, hanem a magánszférát gazdagítják. Nagy Csaba hangsúlyozta, hogy Toller László pécsi polgármester mondta választási kampánya során, hogy megvédi a Mecsek-oldalt a beépítésektől, s a mai napig érvényben van az az önkormányzati rendelet, miszerint a Mecsek-oldal zöld területét nem szabad csökkenteni.” (Cseri László, Új Dunántúli Napló, 2003. szeptember (14. évfolyam, 238-267. szám)2003-09-01 / 238. szám.  5. o.)

2003. szeptember

Az Új Dunántúli Napló népszavazást indított a tervbe vett lakóparkról. (Új Dunántúli Napló, 2003. szeptember (14. évfolyam, 238-267. szám)2003-09-20 / 257. szám 4. old.)

Luxuslakópark épülhet Pécsett a Mecsek-oldalban, a Mandulás Kemping helyén. Mi erről az ön véleménye?

– A Mecsek-oldalt beépíteni? Semmiféle indok nem elégséges.

– Szigorú szabályozás mellett kivételesen engedélyezhető.

– A többség számára tabu a Mecsek-oldal, de vannak „Fravenhofferek”.

A szavazás eredménye az Új Dunántúli Napló 2003. szeptemberi következő számában  (14. évfolyam, 238-267. szám)2003-09-27 / 264. szám 4. old.) olvasható.

Az olvasók elsöprő többsége azt szavazta meg, hogy:

A Mecsek-oldalt beépíteni? Semmiféle indok nem elégséges – 78%

Építkezni csak szabályozás mellett lehet- 8%

Mindig lesznek kivételek –14%

 

2003. szeptember vége

Az önkormányzat elállt a lakópark ötlettől.

A közgyűlés tegnapi ülésén a képviselők arról is határoztak, hogy [ …] valószínűleg mégsem épül lakópark a Mandulás Kemping helyén.”

Toller László polgármester, a maga sajátos stílusában így foglalta össze: „Ezt a szép tervet meg lehet valósítani akár Szalánta felé is, csak kis domb és zöld kell hozzá, mindegyik rendelkezésre áll a város bel- és külterületén.”  (Új Dunántúli Napló, 2003. szeptember (14. évfolyam, 238-267. szám)2003-09-26 / 263. szám. 1. o.)

 

Provincia

 

 

Források

Történet a háton cipelt Mecsek Toursról. http://nol.hu/archivum/archiv-20544-9931

Bújócska a pécsi Mandulásban. http://nol.hu/archivum/archiv-129384-110113

Dunántúli Napló 1944-2004. https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_baranyamegye_dunantuli_naplo/