Medvehagyma-Gyöngyvirág – rejtvény

#kvíz

Az egyik kedvelt közösségi oldalra föltettem két képet ezzel a megjegyzéssel és kérdéssel:  „A kertemben sok helyen van medvehagyma, de egy kis részen gyöngyvirág is. Vajon tud valaki legalább egy-egy levelet kiválasztani a fotóimról, ami medvehagymához tartozik?🙂

Íme a felvételek:

Medvehagyma-gyöngyvirág kavalkád I. (Fotó: Kiss M. 2022.)

Medvehagyma-gyöngyvirág kavalkád II. (Fotó: Kiss M. 2022.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A reakció körülbelül az volt, amit vártam, és amit én magam is tapasztaltam. A fényképek alapján gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a két növényt. Nekem is az eredeti helyén kellett megnéznem, és kiválasztanom a képeken többségében gyöngyvirág közül a medvehagymához tartozókat, mégpedig úgy, hogy a töveket megnéztem, és azt, hogy hová csatlakoznak a medvehagyma virágai. A gyöngyvirág most még csak bimbózik.

 

Medvehagyma a piros négyszöggel jelölt I. (Fotó: Kiss M. 2022.)

Medvehagyma a piros négyszöggel jelölt II. (Fotó: Kiss M. 2022.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindkét képen bejelöltem 1-1 piros négyszöggel 3-3 medvehagyma levelet. Nyilván van még, de már nem volt türelmem a nem is túl egyszerű feladathoz.

 

Lássuk végül pontokba szedve a tanulságot.

  1. Fényképről soha nem tudunk 100%-os biztonsággal meghatározni egy-egy növényt.
  2. Különösen az ilyen kisarkított helyzetben, amikor a fogyasztásra alkalmas, valamint az erősen mérgező növények levelei között kell választanunk. Ilyenkor életbevágó, hogy élőben is lássuk a két növényt.
  3. A medvehagymát könnyű kiválasztani ilyenkor, hiszen már virágzik, és csak azt kell megnézni a terepen, melyik virág, melyik tőhöz csatlakozik. Amelyik tő még nem virágzik az a fokhagyma szagról is meghatározható.
  4. De azt sem árt tudni, hogy ilyenkor már nem túl erős a medvehagyma illata, csökkent a hatóereje, ezért már nem ajánlják a fogyasztását.
  5. Ha szabad területen találkozik bárki gyöngyvirág és medvehagyma társulással, a feltűnő hasonlóság miatt inkább máshonnan gyűjtse az ehető medvehagymát, nehogy véletlenül gyöngyvirág levelet is begyűjtsön mellé.
  6. Kertünkben egyébként magától kereste ez a két növény egymás társaságát, nekünk eszünkbe sem jutott, hogy egymás mellé telepítsük őket. Viszont ha már így alakult, bemutatónak alkalmasak, de…
  7. innen soha nem szedünk medvehagymát, bár meg tudom különböztetni egymástól a két növényt, mégsem vállalom a kockázatot, hogy esetleg mellényúlok. Van a kertünkben bőven, gyöngyvirágmentes helyen medvehagyma.

 

Provincia