Tele puttony – tele tál, testi és szellemi táplálékot osztottak szét a pécsi rászorulóknak

Körülbelül száz ember vett részt december 19-én Pécsett a Jókai tér – Széchenyi térre nyíló szakaszán a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége (BMSZA) és a hajléktalanok kitiltása ellen tiltakozó civilek által meghirdetett „Tele puttony, tele tál” étel-, ruha és ajándékosztás rendezvényén.

A rendezvényen azonban nemcsak étel kaptak a rászorulók, hanem hasznos tanácsokat szóban és szórólapokon, továbbá együtt érző beszédeket is hallgathattak, miközben türelmesen vártak a kondérok előtt a sorukra.

Először Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szólalt fel. Ismertette a délután programját, majd arról beszélt, hogy a kitiltó rendelet életbe lépése óta folyamatosan kizavarják a hajléktalanokat a belvárosból és folyamatosan piszkálják őket, ezért is fontos, hogy segítséget nyújtsanak nekik.

A szakszervezeti ügyvivő után Poczek László hajléktalan aktivista vette át a mikrofont, aki arra kérte az önkormányzatot, hogy oldják fel a tiltó rendeletet, valamint az üresen álló lakásokat, bérleti díj és rezsi fizetése fejében bocsássák a rászorulók részére.

Az aktivista után Szalay Lajos nyugdíjas református lelkész elmondta, az 1940-es évek végén, ötvenes évek elején volt hasonló szegénység Pécsett, mint most. A lelkész keményen bírálta a kereszténydemokratákat, mondván: hogyan meri magát a KDNP kereszténynek nevezni, mikor keresztényietlen és emberellenes dolgokat szavaznak meg.

Ezután a program vidámabb irányt vett Csizmadia Sándor, pedagógus, fotó- és előadóművész gitárral kísért énekének köszönhetően. A résztvevők is bekapcsolódtak, együtt énekeltek, tapsoltak, sőt egyesek még táncra is perdültek. A többféle korú és társadalmi helyzetű emberből összeverődött csoporton ekkor suhant át először az összetartozás élménye.

Közben mindenki bőven kapott a babgulyásból, továbbá Simon Wintermans helyben készített holland minipalacsintáival kápráztatta el a közönséget, illetve több cukrászda és étterem is felajánlott süteményeket és ételt. Érkezett még a helyszínre három kisteherautónyi ruha és játék a turkálóktól és üzletektől, ezekből mindenki kedvére válogathatott, amire szüksége volt. A sopianae.eu civil blog szerkesztői pedig mézeskalácsból jelképesen megformázták az ehető Pécs városát – Pécs TE vagy – mottóval, amit a rendezvény résztvevői, elsősorban a gyerekek megettek.

Az eseményről a Baranyai Megyei Szakszervezetek által készült videót itt nézhetik meg.

Provincia

play-sharp-fill

A videó nagymeretű változatahoz (1024×768)