Eltűnt pécsi patakok nyomában. I. Xavér-patak az Idrisz Baba kútjánál

kedves patakok ékesítik a réteket, s a gyönyörű szőlőskertek nemcsak szőlővel vannak tele, hanem különféle gyümölcsfákkal is.” (Eszterházy Pál 1664.)

Hol vannak ezek a kedves patakok?

Micsoda felüdülés lenne szabadon csörgedező vizük a belvároson át, ebben a 40°C hőségben!

Szomorú mondani, de a 16. században a várost megszálló törökök voltak azok, akik ezeket az élő vizeket helyesen értékelték.

Azóta és még most is a város ezekre úgy tekint, mint megoldandó problémára. Sőt a jelenlegi önkormányzat éppen most készül az utolsók egyikét is, az Éger-patakot halálra ítélni. Részben eltemetni (keretelemekkel), részben betoncsatornává alakítani (u-alakú mederelemekkel). (facebook)

Ha megnézzük a régi térképeket – nem is annyira régieket – a 19. század végéről, szüleink idejéből, akkor több jelentős nyílt vizű patakja volt a városnak.

Az elsőnek nyomai, amit most Xavér-pataknak nevezünk, az úgynevezett Idrisz Baba kútjánál lelhetők fel. Az itt csordogáló források, melyek egy igen tekintélyes patakot tápláltak, a török korban Idrisz Baba tiszteletével kapcsolódtak össze. Az ide épült kút rituális mosdóként szolgált.

A Xavér-patak 19. századi Habsburg kataszteri térképen

A 19. századi kataszteri térképen jól követhető a patak folyása, de Anyám elbeszéléséből is jól ismerem az útját. A forrás táplálta kis erecske, patakká terebélyesedve a Xavér utca felé kanyarodott, majd délre fordult, a Xavér templomtól nyugatra elhaladva, a Petőfi utcán folyt végig. Több helyen hidakat építettek ki, például a Hungária úti kereszteződésénél is. Ezután a Petőfi utcától nyugatra ment végig, majd a Semmelweis utca mellett, végül a Verseny utcától keletre érte el a Pécsi vizet.

1965-ben építkezés során átvágták az Idrisz Baba kutját tápláló forrást, ezért a kút is és a felette folyó kisebb patak is kiszáradt, vizük a föld alatt folyt tovább.

2014-ben a török kormány segítségével újjáépítették a kutat, de a mecseki forrás vize továbbra sem a török kútból folyik, hanem a lábunk alatt a dísztelen csatornarács alatt csobog, és valamivel feljebb, a zöld növényzettel fedett sekély csatornában látszik imitt-amott nyoma. Lásd a videót

***

Milyen szép és nagy volumenű projekt lehetne ennek a pataknak a rehabilitációja, ahol erre még van esély!

 

Provincia