Karantén-pizza

Avagy nem minden gaz, ami annak látszik.

Nehéz dolog a főzés ilyen járványos időszakban, amikor az ember kétszer is meggondolja, hogy elszaladjon pár hiányzó dologért a boltba. Tehát végignéztem a kamrát és a hűtőt, majd végigjártam a kertet, és megállapítottam, hogy liszt, élesztő, paradicsom, sajt, tarja fölvágott még van, a kertben pedig most hajtanak az ehető tavaszi (gyom)növények is. A mai menü pizza lesz zöldfűszeres paradicsomsalátával.

Fotó: Kiss Magdolna, 2020

Amíg a pizzatészta kelt, elkészítettem a hétfűszeres almaecetes salátát.

A paradicsom fűszerezéséhez a következő leveleket használtam, a képen látható mennyiségben: 1a) citromfű (Melissa officinalis); 2a) zsenge tormalevél (Armoracia rusticana); 3a) arany hegyi kakukkfű (Thymus pulegioides ‘Archer’s Gold‘, de ezt legközelebb elhagyom, és ezután csak magában keverem a paradicsom mellé, vagy a pizza alapszószhoz adom, mert nyersen túlharsogja a többiek ízét); 4a) kányazsombor zsenge levelei (Alliaria petiolata); 5a) körömvirág pár levele (Calendula); 6a) medvehagyma (Allium ursinum); 7a) csabaíre vagy kis vérfű (Sangiusorba minor) – csak a szárról egyenként leszedett apró leveleit veszem, egészen különleges, friss uborkára emlékeztető zamata van.

A kész saláta (fotó: Kiss Magdolna, 2020)

Fotó: Kiss Magdolna, 2020

A pizzaszószba a zöldhagyma, a paradicsomkonzerv, valamint a tarjafelvágott mellé a következő leveleket kevertem.

1b) szárított bazsalikom (ez nem került a képre, mert már tavalyi), 2b) oregano (Origanum vulgare); 3b) mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla stb.); 4b) zellerzöld; 5b) saját babérbokorról egy levél (Laurus nobilis); 6b) csalán (Urtica dioica).

A mángoldot és a csalánt előbb lobogó vízzel leforráztam, pár percig főztem, majd összevágtam, és úgy kevertem a többihez.

A kész pizzaszósz, ami 4 közepes tésztára lett elegendő és végül a készre sült pizza. Nagyon finom lett a salátával együtt. A különféle alapanyagok harmonikus, friss mediterrán ízzé értek össze (kivéve a már említett kissé harsogó kakukkfüvet).

Fotó: Kiss Magdolna, 2020

Fotó: Kiss Magdolna, 2020

 

Provincia