Környezettudatosság és munkahelyvédelem

„Vox populi, vox Dei.”

„Három baranyai fideszes parlamenti képviselő azzal az ötlettel állt elő, hogy spóroljuk meg a borítékot a voksolások alkalmával, mert drága, környezetszennyező… illetve környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható, hogy ezzel csökken az indokolatlan papírfogyasztás…” olvashatjuk az egyik pécsi napilapban, mint az elkövetkező választásokra vonatkozó számtalan ötlet egyikét.

Reményekkel töltött el vezetőink környezettudatossága. Csak így tovább! Nagyon bízunk benne, hogy például a Pécs alatti uránbánya nyitás vagy nem nyitás döntésénél ugyancsak figyelembe veszik,  hogy környezet-, és vízszennyező.

A másik, látszólag nem ide tartozó téma, valójában nagyon is idevaló. Előrebocsátom, hogy nem szeretem a játékautomatákat, fiatalabb koromban persze egyet-kettőt kipróbáltam, még a Monte-Carlo Kaszinóban is volt szerencsém eltölteni pár percet és egy gép karját megforgatni. Ettől függetlenül nem szeretem se a gépeket, se a játékbarlangokat, de talán mégsem így kellene az egyébként ugyancsak „szabad akarattal” rendelkező embertársainkat, az általunk vélt jóra terelni. Ám, ha már ez volt a terv, talán lehetett volna mérlegelni, hány munkahelyet szüntetnek meg egyetlen tollvonással.  A hírek szerint 40000 (negyvenezer) szűnik meg.

Nem értem? Hiszen Pécsre azért kényszerítene a kormány egy bizonytalan kimenetelű és egészségügyi kockázatokkal, egyértelmű környezeti terheléssel járó uránbányát, mert majd legkorábban – a Wildhorse Energy szerint – 6 év múlva esetleg 500 (közvetett munkaerőkkel együtt is maximum 1500) munkahelyet teremtene.

Micsoda ellentmondás! Emberek morális neveléséért egyszerre eldobunk 40000 munkahelyet, míg jövőbeli 500-1500 munkalehetőségért feláldozunk egy várost, illetve kockáztatjuk Baranya megye összefüggő hideg-karsztvíz hálózatát, ivóvizünk tekintélyes részét.

 

Provincia