Afghan refugee accuses Hungarian police of stealing her professional certificate | video

Pécs, 2015.07.15.

 

play-sharp-fill

In the little Park in front of the railwaystation of Pécs we met an Afghan family.

„Where are your shoelaces?”, I asked the man.

His wife, who claimed to be an English teacher, told us, the Hungarian police had taken away the laces and his belt. In addition, she gave six documents to the police, but got back only 5 papers. Their testimony – she said „education paper”, we thought on an approval (as teacher) – the police has kept, and „they showed it [= the papers] to me: … and I saw, one of it is lost. And when I said it to them they said: ‘Just go!’ and my husband was pushed into the car.”

Magyar összefoglaló

Afgán menekült vádolja a magyar rendőrséget, hogy az eltulajdonította a szakmai oklevelét.

A pécsi állomás melletti parkban találkozott a film készítője az afgán menekült családdal.
Arra kérdésre; mi a foglalkozásuk, a férj válaszolja, hogy a felesége angol tanárnő. Még azt is hozzá teszi, cipőjére mutatva, hogy a magyar rendőrség elvette a cipőfűzőjét és az eredeti nadrágszíját.
A feleség pedig elpanaszolja; a magyar rendőrségen a tőle elkért 6 okmányból egyet visszatartottak, mégpedig a tanulmányait bizonyító iratot, amit ő „education paper”-nek nevez. Aznap, amikor a videó-készült, vette észre az asszony, hogy az említett papírja hiányzik, és rögtön szóvá is tette a rendőrségnek, azok azt mondták neki: ‘Menjenek’, és férjét benyomták az autóba.”  Ez az irat nagyon fontos a számára.
Még azt is elmondják, hogy a magyar rendőrség ujjlenyomatot vett tőlük, mintha bűnözők, vagy legalább is gyanúsítottak lennének.