Pécsi hajléktalanok hozzávetőleges száma és a hajléktalanokat befogadó intézmények kapacitása

Pécsett, 2014. szeptember végén, mint köztudott a Fidesz-KDNP városvezetés élt az alkotmány adta lehetőséggel, és a belvároson kívül még plusz 114 olyan helyet (utcát, teret) jelölt ki, ahol tilos az életvitelszerű tartózkodás.

http://eugyintezes.pecs.hu/static/tempPdf/08-8-289-5m1.pdf

A rendelettel kapcsolatban felvetődik egy-két  el nem hanyagolható gyakorlati kérdés.

 

1. Honnan fogják tudni a hajléktalanok, koldusok, de bárki városlakó centiméterre  pontosan, hol tilos az életvitelszerű tartózkodás? Hiányoljuk a rendelethez a térkép-paksamétát! Honnan tudná ugyanis térkép nélkül a közember, hogy a helyrajzi szám a megadott utcanévnek melyik részét jelenti? Nem beszélve a hajléktalanokról. Kiosztják a térképeket a hajléktalanoknak, vagy kifüggesztik a városházán, ahol bárki megtekintheti?

1a. Az előző gondolathoz. Milyen tiltótáblák fogják jelezni, hogy az a terület életvitelszerű tartózkodásra tilos? Sok ember sem a térképet nem tudja olvasni, sem az utcanevet nem ismeri.

2. Mielőtt meghozták „bölcs” vezetőink a rendeletet, tájékozódtak-e a pécsi hajléktalanok számáról, és a fedélnélkülieket befogadó intézmények kapacitásáról?

3. Mi tájékozódtunk, és a következő eredményre jutottunk:

Hajléktalanok száma Pécsett: ca. 600 fő

Szállóhelyek egyéb segítő intézmények kapacitása:

Egészséges férfi (éjszaka) egész évbenEgészséges nő (éjszaka) egész évbenTélen éjszaka krízishelyzetNappali melegedőBeteg (egésznapos)Lábadozó (egésznapos)Fizetős átmeneti szállás
16320+20300501528
Összesen: 203 jut éjszakai szálláshoz
Ebből – átmenetileg – egész napos lakhatást kaphat: 60

 

268 fő (beteg – egészséges) jut szálláshoz csak télen

296 fő jut szálláshoz télen, ha 28 fő hajlandó fizetni is

248 fő (beteg-egészséges) jut szálláshoz egész évben

 

4. Hol fog aludni, enni, wc-re menni ez a több mint 300 fő naponta, a hajléktalanok kevésbé szerencsés másik fele?! Ha a rendelethozók is ismerik ezeket az adatokat, akkor nyilván van erre egy B-tervük. Szerencsés lenne, ha ezt is közölnék az érdekeltekkel, meg a többi városlakóval.

 

5a) Konklúzió

300 fő fedélnélkülit el kell helyezni valahol! Erre két javaslatunk is van:

  1. Üresen álló olcsó rezsijű lakásokba.
  2. Vagy  300 fős férőhelyű átmeneti szállást kellene építeni…

elhibázott RENDELETEK ELŐTT/HELYETT!

 

5b) Költséges a hajléktalanokról történő gondoskodás?

Igen. De korántsem kerül annyiba, mint a büntetésük!

284.460.000 forintot fordítunk a hajléktalan emberek hatósági üldözésére 2013-2014-ben.

Ebből a pénzből legalább 470 hajléktalan ember önálló lakhatását (Pécs hajléktalanjainak több mint kétharmadát) tudnánk támogatni egy éven keresztül (50 ezer forint/hó lakhatási támogatással számolva).

 

Források:

2014-ben a február 3-i felmérések szerint:

Pécsett, ahol 264-en voltak valamilyen szállón, míg a közterületeken 483-an.

A krízisszálló 2007. elejétől nyitotta meg kapuját a hajléktalanok előtt. Minden év november 1-től április 30-ig 20 hajléktalannak tudunk szállást biztosítani a téli időszakban. Intézményünk által nyújtott szolgáltatásaink az egyéni szükségletekhez igazodnak.

200 hajléktalan ember számára tudunk étkezést biztosítani ás szintén 200 férőhelyig vehetők igénybe a Nappali Melegedő szolgáltatásai.
Étkezésere azok a kliensek jogosultak, akik a megelőző hónap 20. napjáig feliratkoztak a TÁMASZ Pont Nappali Centrumban. A feliratkozás feltétele a hajléktalanság és a maximum 60.000 Ft-os jövedelem

Lakás: Intézményünk 40 férfi befogadására képes. 10 lakószoba van 2-9 ággyal.

Lakás: 28 fő befogadására képes. Az intézmény igénybevétele térítési díjhoz kötött:

első évben 5000,- Ft / hó
második évben 7500,- Ft / hó
Az első hónap igénybevétele térítésmentes.

70 fő hajléktalan ember számára nyújt helyet éjjeli pihenésre.

Lakás: 20 férőhellyel önellátásra képes embereknek nyújt lehetőséget éjszakai pihenésre, tisztálkodásra, ételmelegítésre, szociális információhoz való hozzájutásra. Az elhelyezés 2-5 ágyas szobákban történik.
Az átmeneti szálló 1 évre (ami maximum egy évvel meghosszabbítható) nyújt átmeneti elhelyezést

50 fő idős, vagy tartósan beteg hajléktalan ember számára biztosít teljes körű ellátást (étkeztetés, egészségügyi ellátás, testi higiénés ellátás, mentális és szociális segítségnyújtás) tartós bentlakás keretében.

A Lábadozóban 15 fő átmenetileg egészségkárosodást szenvedett hajléktalan embernek van lehetősége gyógyulásra, pihenésre, rehabilitációra, teljes ellátás biztosítása mellett.

100 ember nappali ellátására vált alkalmassá az épület, és a téli időszakban krízisszállóként is tudunk éjszakai biztonságot nyújtani gondozottjainknak. Szállónk 33 fő éjszakai befogadására alkalmas.

A város mindenkié!

Összeállította:

Kiss Magdolna