Epés ÖPE-fórum…

portrait_kobor_J_klVálasztási kampány van, nincs mese. Ilyenkor van lejjebb, meg még lejjebb. És az ember higgadtan vegye számításba azt is, hogy a politika nem mindig úriemberek játéka. A jelenlegi helyzetben viszont nagy dolog, hogy a Fidesz mellett a legdrágább választási kampányt folytató Összefogás Pécsért egyesület fórumára több polgármesterjelölt is elment. Na persze, a Fidesz nem – a Fidesz nem vitázik. Ők kinyilatkoztatnak. Mert azt hiszik, megtehetik. Az MSZP+stb. sem – őnekik meg mintha mindegy lenne…

Kővári János és az ÖPE vitathatatlanul nyomás alatt van ebben a kampányban. Legdurvábban volt harcostársaik támadják őket a városházi médián keresztül – ja, az árulókat sehol sem szeretik. Bár, ha úgy adódik, nem kétséges, ráborulnak ők a Fidesz keblére, hogy meglegyen a kényelmes többség. Na persze, akkor menne minden ugyanúgy tovább, mint eddig. Lehet, hogy a játék erre megy ki: sokan vannak, akik még mindig támogatják az  orbáni rendszert, de büntetnék Pávát: nekik ott az ÖPE.

A gazdaságpolitika, ami elvileg a mai est témája volt, elég sablonos dolog. Hát persze, hogy mindenki ugyanúgy látja a problémákat, és ugyanolyan jellegű megoldásokat szorgalmaz, esetleg csak a lejárt neoliberális lemezt erőltető Bokros-párti jelölt tért el ettől kicsit. Nem a célokról volt itt szó, hanem a hitelességről. Ha az ÖPE nem Kővárit tolná előre, nehezebb lenne fogást találni rajta mint politikai ellenfélen. Így viszont a volt kormánypárti frakciótag, a Fidesznek mindent megszavazó pártkatona és helyi vezérszónok képe maradt meg. Ő lenne az “új erő” ?

Az is a játék része, hogy ilyenkor vissza kell támadni. Itt mindenre fel kell készülni – persze mindenre nem lehet. Például arra, hogy Vicze Csilla helyi gazdaságpolitikai kérdését minden átmenet nélkül összeköti egy 2010-es üggyel, nevezetesen hogy Richard Field – amúgy akkor Magyarországon élő – amerikai üzletember támogatta az LMP-t Lányi András szerint (Schiffer András nagy haragosa a volt Duna-körös, aki nem tudná, a zöldek is tudják utálni egymást 🙂 )

Igen, támogatta. Kemény 11 millió forinttal. Az egész pártot. Egy országos választási kampány segítésére. Ebből talán az ÖPE jelenlegi pécsi kampánya sem jönne ki. Amit állítólag a “pécsiek” finanszíroznak. Így. Általában. Ezt mondja Kővári.

Csilla persze beszélhetett volna egy jóval nagyobb amerikai bizniszről is az LMP-vel kapcsolatban. Amikor is arról volt szó, hogy Bajnai Gordonnak kell egy párt – hát vegyük meg neki az LMP-t kilóra. Legalábbis ezt gondolhatta Hillary Clinton és pár demokrata párti fejes. Az sokkal több pénz lett volna. Sokba is került nekünk. A párt szakadásába, időleges szétesésébe. Az, hogy megakadályoztuk, jelentős részben mi, pécsi-baranyai lmp-sek. És most itt vagyunk.

Sajnálom, hogy a Tubes egykori hősnője (és most nem gúnyolódok, aki ismeri a Tubes-harc történetét, tudja, mit tett ott Csilla, és esetleg azt is, hogy mit adtam hozzá például jómagam), aki ráadásul mindig a politika felett állónak mondta magát, ilyen módon “vitatkozik”.

 

Persze kampány van. Ilyenkor ne moralizáljunk.

dr. Kóbor József

1kép2kép

1-2. kép (megtekintéséhez, kattintson a képekre) Fel a csúcsra még együtt menetel a “nagy csapat”

(dr. Páva Zsolt, dr. Vicze Csilla, dr. Hoppál Péter, Kővári János,  2010. szept. 11-én, a két kép forrása: http://www.pecsma.hu/hirzona/tubes-szabad-az-ut-a-csucsra/)