Rezsicsökkentés rövid távon

Február 11-én, kedden 18 órakor a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as termében Németh Szilárd, Csepel polgármestere, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője tartott előadással egybekötött lakossági fórumot. Az esemény házigazdája Csizi Péter, Pécs alpolgármestere volt.*

„A rezsicsökkentés továbbvitelének célja, hogy Magyarország kínálja Európában a legolcsóbban az energiát – mondta a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője… Csizi Péter alpolgármester szerint csak a mostani kormány rezsicsökkentéseivel hatmilliárd forintot hagytak a pécsieknél. Németh emlékeztetett rá, az idén három lépésben lesz kisebb a rezsi…”**   és így tovább.

Ismervén jelen kormányunk „energia-politikáját”,  igazán semmi csodálkozni való nincs abban, hogy a megújuló energiahordozókról egy szó sem esett a fórumon (persze most kivételesen az atomenergiáról sem). Ő ugyanis csak rövid távú csökkentésben gondolkodnak, tudnak számolni.

Mivel egyik korábbi cikkünkben*** már írtunk a hatékony rezsicsökkentésről, most csak azt ismételjük meg – Ceterum censeo… -, hogy a napenergia minél szélesebb körű kihasználása, Magyarország geográfiai helyzeti előnyéből fakadóan, minden szempontból jövőbe látó megoldás lehet az ország energia-ellátottsága kérdésében. Ez pedig az ökológiai előnyök mellett radikális és hosszú távú rezsicsökkenést eredményezne.

Az igazi, hosszútávú rezsicsökkentés tehát egy átfogó, a megújuló energiahordozókra erőteljesebben támaszkodó gazdaságpolitika részeként működhetne hatékonyan.

Provincia