2012. október 16-án a pécsi önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának ülésén

a neMecsek Mozgalom lehetőséget kapott, hogy bemutassa a képviselőknek a már megküldött szakmai összefoglalóit. Az ülés apropóját az a – már hónapokkal korábban köztudott – tény adta, hogy a vonatkozó kormányhatározat szerint október 15-re, hétfőre kellett elkészülnie a bánya-beruházó tanulmányának, ami alapján az illetékes minisztériumok közreműködésével előterjesztés készül a kormány számára a mecseki uránbányászat újraindításáról. „Az előzmények alapján én komolyan számítottam arra, hogy ezt az anyagot (a beruházó 15-re ígért tanulmányát, szerk. megj.) nyilvánosságra hozzák, egyelőre azonban arról sincs hírünk, hogy egyáltalán elkészült-e. A Pécsi Önkormányzat Városfejlesztési Bizottságában sem tudnak többet a dologról.” Mondta Peták Péter az ülést követően.


A lakosság kétségeit is tükröző, több szakember által szerkesztett szakmai összefoglalók – a vízbázisokkal és az egészségi kockázatokkal kapcsolatban –, melyet színes grafikai anyaggal szemléltettek, viszont elkészültek erre a napra. Az összefoglaló tanulmányokat a neMecsek Mozgalom képviselője, Peták Péter mutatta be a megjelenteknek.

A fotókon ízelítőt adunk a térképes anyagból, melyeken jól látszik, hogy a tervezett bánya Pécs minden védelmi zónáját valamilyen fokban érintené (KÖRNYEZETVÉDELMI, LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI, A NYUGAT-MECSEK TÁJVÉDELMI KÖRZET, NATURA 2000, RÉGÉSZETI VÉDELMI és legfőképpen a VÍZBÁZIS VÉDELMI ZÓNÁIT).

„A bizottsági ülésen nem született döntés arról, hogy testületileg támogatnák azt, hogy a csütörtöki közgyűlés vegye napirendre egy olyan szakértői bizottság/munkacsoport felállításának kérdését, ami a beruházó elkészült koncepciója alapján Pécs városa szempontjából vizsgálná meg a város alatti uránbányászat várható hatásait. Így ez az elképzelés bizottsági támogatás nélkül, az ellenzéki LMP frakció sürgősségi javaslataként napirend előtt lesz benyújtva.” Nyilatkozott a 16-i bizottsági ülés eredményéről Peták Péter.

A többi fotót lásd itt →