A „békén hagyott” kert

A címben olvasható, újabb fogalommal gazdagodtam az internetnek köszönhetően. A békén hagyott kert vagy másként írva a békénhagyott kert.

Ha visszagondolok életemre, mi mindig békén hagyott kertet műveltünk, ugyanis szüleimnek mindig volt kertje, de sohasem volt elég ideje, hogy a pedáns szomszédokhoz hasonlóan minden növény, minden fűszál katonás rendben sorakozzon nálunk. De mi ezt úgy neveztük, hogy „gazos”, „rendetlen”, „elhanyagolt”, és kellőképpen mentegetőztünk az arra járó előtt.

A nagy változást én vezettem be még az 1980-as években, mikor kijelentettem, hogy ezután én veszem át a családi „gazdaságot” és bioművelést folytatok. Semmi permetezés mérgező anyaggal csupán gyógynövénnyel, semmi gazolás, csupán egy-két valóban agresszív vagy idegenhonos invazív növény irtása. A fák mértéktartó metszése, és a többi. A komposztálás mindig bevett szokásunk volt, tehát abban nem változtattam.

Szüleim mindent rám bíztak, és izgatottan figyelték, mi fog történni.

A kert pár év után jelentős változáson ment keresztül, de ugyanúgy volt termésünk, még szőlőnk is, mint korábban. Valóban „öngyógyító” kis gyümölcsös lett. Igaz kissé „gazos”, kissé „rendetlen”, a gyümölcsök között több kukacos is akadt, de egy idő után egyre több lett a hibátlan, mert a terület madarak, erdei kisállatok kedvelt helyévé vált.

Most már saját kertben folytatom a bevált művelést. Sokféle gyümölcsfát, bogyós gyümölcsöket termő bokrokat ültettem, fűszereket és egy kis területen zöldségfélét is termelek. A lehullott falevelet csak az útról távolítjuk el, ami részben kavics, részben vizet áteresztő, fölszedhető térkő. Füvet nem nyírunk, mert nincs összefüggő nagy pázsitunk. A fűvágáshoz elég egy kézi olló, ezzel a leszáradt virághajtásokat is eltávolítom.

Csak bizonyos részeken végzünk ásótevékenységet, ha éppen termelésre fogunk egy-egy kis, korábban parlagon hagyott részt, vagy ha el kell távolítani egy-egy invazív növényt, mert a szél és a madarak hozhatnak ilyeneket is hozzánk. A többi vad-, gyom- és gyógynövényt szeretettel fogadom, ha nálunk szeretne megtelepedni.

A békénhagyott kertnek több előnye van: egyrészt a növény- és állatfajok gazdagsága, melyek szinte naponta meglepetést nyújtanak, másrészt szép és viszonylag egészséges termés csupán biológiailag engedélyezett kártevőirtás ellenére, és nem utolsó sorban sok fölösleges munkától is megkíméli a gazdát.

Végül egy kis bemutató kertünk virágvasárnapi  pompájából, most a lila szín hangsúlyos.

Mákvirággal. 🙂  Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

Így a szürke térkő sem unalmas. Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

A saját készítésű lépcsőnél. Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

Az előkertben. Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

A kavicsösvényen. Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

A kis körtefa társasága. Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

Ilyen kilátás mellett a főzés is élvezetes. Fotó: Kiss Magdolna, 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Provincia