Jégpálya a hegytetőn, tankok a Tüskésréten? Beszélgetés a városfejlesztés két „irracionális ötletéről”

Jegpalya_Tankok_fb_rendezveny.jpg

A Fidesz/KDNP városvezetése részéről tervezett két nagyberuházás összesen kb. 1,120 mrd. Ft.-ba kerül. Az egyik terv miatt kivágnak több hektár erdőt a pécsi tv-torony körul; a hadiipari parknak kiszemelt terület Tüskésréten, ahol azelőtt a hőerőmű volt, pedig erősen szennyezett – mondta Keresztes László Lóránt képviselő (LMP) hétfőn este a Corso Hotelben egy nyilvános beszélgetésen a városfejlesztési tervekről.

„Nem kell hosszan taglalni azt, hogy milyen jelentősége lesz a város jövőjére nézve a jelenlegi fejlesztési ciklusnak. 31 Mrd forint forrás jut Pécsre a Terület- és településfejlesztési operatív program révén. A folyamat alapját a városfejlesztési dokumentumok jelentik, amelyek a fenntartható város megvalósítását célozzák. A fejlesztés konkrét, most tapasztalt folyamata ugyanakkor sok szempontból átláthatatlan. A városháza falain kívül történik a gondolkodás, tervezés, a képviselők sem, vagy csak nehezen, külön kérésre jutnak hozzá sokszor bizonyos információkhoz. A konkrét projektek megvalósítása előtt pedig sokszor csak napok állnak rendelkezésre a döntéshez.

LMP_Jegpalya_Tankok_0066cutkl.jpg

„Teljesen irracionális ötlet”

A polgármester úr is kifejtette, hogy a pécsiek akarata szerint kerülnek felhasználásra a források. Ugyanakkor kevés lehetőség adódott arra, hogy konkrét tervekről vitát folytassunk, ezért is szükséges fórumokat tartani. Van sok előremutató, és fontos fejlesztés, miközben találkozunk olyan tervekkel is, amelyeket nehéz megindokolni. Ez utóbbiak közül is ki kell emelni a Misina-projekt kapcsán a véleményünk szerint teljesen irracionális ötletként megfogalmazott hegyi jégpályát. Hasonlóképpen átgondolatlan, és rossz irányú fejlesztésnek tartjuk a haditechnikai park létrehozását, amely kapcsán a megvalósíthatóság terén is komoly aggodalmaink vannak. Jórészt e projektekről, továbbá a város lehetőségeiről beszélgettünk a hétfő este tartott fórumon” – nyilatkozott a blogunknak dr. Keresztes László Lóránt.

Ráadásul a Mecsek parkerderdeje ettöl függentlenül is komoly károkat szenved el, miként a Dúnántúli Napló már többször tudósított. Például az extrém hegyibringások illegális pályákat „építenek” az erdőben és pusztítjak ezzel és száguldással a növényzetet, köztük kb. 100 védett növényfajt.

„A korábbi évek lejtőkön száguldozó, gyalogosokat riogató downhillbringásairól szerencsére mostanában nem hallani, bár naponta látni Pécsen is olyan tizenéveseket, akik a hegyről lerobogva keresik az izgalmakat”, írta a bama.hu 2016. október 30-án.

Már csak egyetlen, de nem elhanyagolható technikai kérdés marad a végére. Hogyan kívánják télen megközelíteni a jégpályát? Épít a város libegőt, ami felviszi a közönséget? Vagy felgyalogol a család a jeges lejtőkön, és csúszik vissza fenéken? Esetleg a tehetősebbek bérelnek egy kis helikoptert? A merészebbek sárkányrepülővel próbálkoznak? Mivel autóval télen megközelíthetetlen a hegyoldal.

One comment

  • Pityu

    A Zengőre kellene építeni azt a jégpályát, az még magasabban van. A tankokat pedig tegye Nagy Csaba vagy Páva Zsolt a saját kertjébe szalonna-sütőnek. Bizonyára megint valami kormányközeli zsebére megy a játék. Valakik megint sokat fognak ebből markolni.