Csodavárók

Júniustól-októberig minden délután vártuk. Meghatározott órarend, jobban mondva hőmérséklet-rend szerint érkezett. Nem szerette se a túl meleget, se a hűvösödő estéket. Nyár elején és végén már 6 órakor itt volt, a kánikula idején 8-9 órára is eltolódott az érkezése. Egyben azonban rendet tartott, mindig ugyanazokat a virágokat, mindig ugyanabban a sorrendben látogatta. Nálunk leginkább a szappanfüvet szerette, amit beköltözésünk kezdetén honosítottam meg. Az útszéli árokparton figyeltem fel a szép formájú és erezetű, lándzsás levelekre. Amikor elültettem, nem is reméltem, hogy ilyen gyönyörű fehér virágfejeket hoz, és különös állatokat csábít majd hozzánk illata.

Internetes kutatás során azt is megtudtam, hogy zöld színű, világos hosszanti csíkokkal díszített és kékes farkocskás hernyói főképpen galajféléken táplálkoznak. Ezért a kert napsütötte részein meghagyom a ragadós galajt.

Júniusban már számítottunk rá, és minden nap, 6 óra előtt néhány perccel, elkezdtem várni. Leültem – kezemben a fényképezőgéppel – a terasz betonperemére, és várakoztam.  Volt, hogy jól számoltam az időt, jól érzékeltem a hőmérsékletet, hamar megérkezett, volt, hogy sokáig ültem ott. Bár biztos voltam az érkezésében, mégis váratlanul, szinte a semmiből jelent meg.

Szárnyai, mint valami propeller sebesen mozogtak, és tartották testét a levegőben, miközben hosszú pödörnyelvével a virágok kelyhéből kiszívta a nektárt. Egy pillanat múlva már a másik virágfejnél ügyködött.

Szárnyának és farkának gyors mozdulatával pörgött-forgott, cikázott a levegőben egyik növénytől a másikig. Ettől a gyorsaságtól alig látszott különös mintázatú teste; elülső szárnyai barnák, alig észrevehető harántsávokkal, a hátulsók aranysárgák. Potrohán feltűnő fekete-fehér farpamacs van, ezt és fejrészét dús szőrzet borítja, mintha bársonyos lenne.  Egy-egy pillanatra két kis kerek szemét is meg tudtam figyelni, ha sikerült egészen közel jutnom hozzá. Rám nézett, de zavartalanul dolgozott tovább. Az egész különös jelenés csupán egy-két percig tartott.

Én pedig lélegzetvisszafojtva, mozdulatlanul  bámultam, sokszor a fényképezőgépet is elfelejtettem lenyomni, és valami egészen különös öröm árasztott el.

*

Lassan újra június lesz, pár nap még, s kezdődnek újra a várakozós esték.

 

Kacsafarkú szender a szappanfüvön. Fotó: © Matthias H. Rauert, 2013.

Kacsafarkú szender a szappanfüvön. Fotó: © Matthias H. Rauert, 2013.

 

 

 

 

 

 

 

Kacsafarkú szender a szappanfüvön. Fotó: © Matthias H. Rauert, 2016.

Kacsafarkú szender a szappanfüvön. Fotó: © Matthias H. Rauert, 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

 

A kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum), a szenderfélék családjába tartozó faj 2021-ben az év rovara lett.

 

Provincia