A japán Kusatsu termálforrás visszaszorítja a koronavírust

Az inaktiváló hatás miatt a fertőzés ereje nagymértékben csökken

Kusatsu Town, Gunji Prefecture részvénytársaság, amely a Gunma Egyetem (Gundai) kockázati társasága (Maebashi City, Gundai Prefecture, Hiroshi Hiratsuka elnök). Megkérték a Good Eye céget (Kiryo City, Gunma prefektúra, Keiro Hito elnök, https://gudi.co.jp/), hogy végezzen néhány vizsgálatot a Kusatsu Onsennek (Kusatsu termálforrás) az új koronavírusra (SARS-COV-2) gyakorolt hatásáról. Ennek eredményeként tisztázódott, hogy a Kusatsu termálforrásvíz inaktiválja az új koronavírust. A vizsgálatról és az eredményéről még 2021. február 18-án sajtótájékoztatót tartottak Kusatsu város elnöke, Nobutada Iwa és Hideyuki Itahashi, a Good Eye Co., Ltd. igazgatóságának elnöke részvételével.

***

 

A továbbiakban a sajtó számára kiadott, képekkel illusztrált japán nyelvű dokumentum magyar fordítását közöljük. [*]

A vizsgálat lényege:
● Miután az új koronavírust hozzáadták normál hőmérsékletű folyadékokhoz: csapvízhez, kénsavas vízhez és a Kusatsu forró forrásvízhez [szintén normál hőmérsékletre lehűtve. ford. megj.], értékelték a vírus képességét az oldat sejtjeinek megfertőzésére.
● Megerősítést nyert, hogy a kénsavas vízhez és a Kusatsu Onsen vízhez adott vírus alacsonyabb fertőzőképességet mutat a sejtekkel szemben, mint a csapvízhez adott vírus.
● Megerősítést nyert, hogy a Kusatsu Onsen vízhez adott vírus alacsonyabb fertőzőképességet mutat a sejtekkel szemben, mint az azonos pH-ra beállított kénsavas víz, és a vírus inaktiválási sebessége legalább 99%.
● Mivel a Kusatsu forró forrásvíz vírusinaktiváló képessége többszörösen meghaladja a kénsavas vízét, úgy vélik, hogy a Kusatsu termálforrás komponensei alkalmasak a vírus inaktiválására.

 

1. Kép (további cím, szöveg a rajzon)

Az új koronavírus inaktivációjának vizsgálati sémája a Kusatsu termálforrásvíz hatására

 

2. Kép (további cím, szöveg a rajzon)
Az új koronavírus inaktivációjának vizsgálati sémája a Kusatsu termálforrásvíz hatására

 

3. Kép (további cím, szöveg a rajzon)

Az új koronavírus inaktivációjának vizsgálati sémája aKusatsu termálforrásvíz hatására

 

4_Kusatsu1_Grafikon1. Grafikon (további cím, szöveg a rajzon)

Az egyes minták vírusfertőzési titerei, ha a kontroll vírusfertőzési titere 100

 

5_Kusatsu2_Grafikon2. Grafikon (további cím, szöveg a rajzon)

Inaktiválási sebesség, ha a csapvíz inaktiválási sebessége 1

 

A Mandai ásványvíz inaktiváló ereje a csapvízhez képest 17-108. A Yubatake forrás inaktiváló ereje a csapvízhez képest 39-283.

 

6_Kusatsu3_Grafikon3. Grafikon (további cím, szöveg a rajzon)

Inaktiválási sebesség, ha a kénsav vizes oldatának inaktiválási sebessége 1

 

A Yubatake forrásnak 50-szer nagyobb az inaktiváló ereje, mint az ugyanolyan pH-értékű kénsav vizes oldatának, és nagyobb inaktiváló ereje van, mint az alacsonyabb pH-jú Mandai ásványi forrásnak.
A savas állapot (acid conditions) mellett vannak más tényezők, amelyek növelik az inaktiváló erőt.

Összegzés

Következtetés:
• Megállapították, hogy a Yubatake-forrás inaktiváló hatása volt a legnagyobb, az inaktiválási arány elérte a 99% -ot vagy annál többet, és az inaktiváló képesség a kénsav vizes oldatának legalább 50-szerese.
• Megerősítést nyert, hogy a kénsav vizes oldatához és a Kusatsu forró forrásvízhez hozzáadott új koronavírus alacsonyabb fertőzőképességet mutat a sejtekkel szemben, mint a csapvíznél.

• A Kusatsu forró forrásvíz nagyobb inaktiváló képességgel rendelkezik, mint a kénsav vizes oldata, a Yubatake forró forrásé pedig nagyobb inaktiválási sebességet mutat, mint a Mandai forró forrás, így a savon kívül a termálforrás más elemei inaktiválhatják az új koronavírust. Felvetődött, hogy ez járul hozzá a koronavírus inaktiválásához.

A jövőben figyelembe veendő tételek

Megvizsgálni az új koronavírus inaktiválódását más termálforrásoknál és azok komponenseinél.
Megvizsgálni, hogy a termálforrások mely összetevői járulnak hozzá a vírus inaktiválásához.”

 

[*] Ford.: Kiss Magdolna, szakmai lektor: Dr. Baranyay Ferenc. A fordítás alapja a 2021. február 14-én a GUDI, Gunma University Development & Innovation kutatásáról a sajtó számára kiadott japán tájékoztató. Kusatsu_Gunma202103111132015807.pdf

 

P.S. „A jövőben figyelembe veendő tételek”-et lehetne Magyarországon is megszívlelni, hiszen a Kárpát-medence nemcsak igen gazdag gyógy-és termálvizekben, hanem ez utóbbiak általában melegebbek, és kisebb mélységből nyerhetők ki, mint Európa más részén található hasonló források.

Érdemes lenne tehát Magyarországon is vizsgálódni, vajon hogyan hatnak az itt fakadó termálvizek az új koronavírusra, mennyiben fejtenek ki inaktiváló hatást. Ha pedig itt is megfigyelhető valamelyik forrásvíz jelentős inaktiváló ereje, akkor azt is kideríteni, „hogy a termálforrások mely összetevői járulnak hozzá a vírus inaktiválásához”.