El a kezekkel a Mandulástól

Update

A történet vége?

2021. április 14.

Mégsem lesz lakópark. „Én ma döntöttem arról, hogy elutasítom a tulajdonos kérelmét, amelyben azt indítványozta, hogy módosítsuk a pécsi építési szabályzatot úgy, hogy a Mandulás kemping helyén akár lakópark is épülhessen. Nincs, és soha nem is volt politikai szándék ilyen lakópark építésére, ezért nincs mitől megvédeni a Mandulást”. – Olvasható Péterffy Attila polgármester facebook-oldalán.

2021. április 13.

Mégsem lesz lakópark?

Győzött az Összefogás! Péterffy polgármester bár nem rég még támogatta, most visszavonulót fújt a Mandulásba építendő luxuslakópark ügyében. Köszönjük a támogatást annak a majd másfél ezer embernek, aki az elmúlt 3 napon kiállt a Mandulásért!” – Írja Kővári János a facebook-oldalán

 

A történet

 

Nem hagyjuk hogy luxuslakóparkot építsenek a Mandulásban! Ezért online petíciót indítunk tiltakozásul. Ha ön is tiltakozik, itt megteheti!
https://www.peticiok.com/el_a_fejszekkel_a_pecsi_mandulastol

 

2021. április 8-án

megdöbbenéssel olvastuk Kővári János, Az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke facebook-oldalán, hogy veszélybe került a Mandulás. „Luxusnegyedet akarnak építeni az erdőben, a pécsiek kedvenc erdei rekreációs területe mellett.”

***

 

A tervezett luxuslakópark helyszíne a Mandulás mellett, lila X-el jelölve

Aki nem ismerné, annak elmondjuk, hogy a Mandulás a Mecsek parkerdejében fákkal körülölelt szép tisztás, a pécsiek kedvenc kiránduló helyei közül egy. Itt van az Emil pihenő, a Mecsek 12 pihenőjének egyike. Egykor itt működött a Mandulás Camping és Hotel. Ez 2005-ben véglegesen bezárt. Sajnos, a mostani probléma éppen a Mandulás Camping bizonytalan sorsával van összefüggésben.

A városnak ugyanis szüksége lenne egy Campingre a hegyen, de arra is, hogy megóvja a mecseki parkerdőt, a város „tüdejét”. A kempinget korábban egy svájci befektetőcsoport vásárolta meg. Már 2010-ben fantasztikus projektek merültek föl a tervek között: ötcsillagos szálloda, de már ekkor is hallunk az exkluzív villaparkról. Ugyanakkor a város vezetői azt ugyancsak latolgatták, hogy talán mégis a parkerdő funkciót kellene visszaadni a területnek, ez utóbbi gondolatot a pécsiek többsége is támogatta. (Mandulás Camping, Kővári J. Sajtótájékoztató)

 

április 8. 16:59

Breaking?? A tiltakozásomat elfogadva a Mandulásban létesítendő lakópark ügyében a bizottság velem együtt 3 nem és egy igen szavazat mellett elutasította a magáncég kérelmét? Most Péterffy polgármesteré a döntés hogy a bizottság javaslata ellenére engedélyezi e a terület lakóparkká alakítását!” – olvasható újra Kővári János facebook-bejegyzésében.

***

Közben az is kiderült, „a tulajdoni lap és az e-cégjegyzék tanulsága szerint”, hogy „a 24034 hrsz-ú ingatlan annak az AMANDULA Kft-nek az 1/1 tulajdoni hányadában van, amelynek ügyvezetője az a Marsovszky Balázs, aki az MSZP-hez köthető Fiatal Baloldal nevű politikai szervezet fővárosi elnökeként anno hatodrendű vádlottja volt a Zuschlag János ellen indított pernek.” (Forrás)

***

április 09. 11:01

Kővári János sajtótájékoztatót tartott a tervezett építkezéssel kapcsolatban.

A tájékoztatón Kővári János aggodalmát fejezte ki, hogy a a Mandulás mellé tervezett luxuslakópark építése során teljesen átalakítják a Mandulás melletti területet.

A terven ugyanis 23 (huszonhárom!) ház építése szerepel, melyek akár 10 méter magasak, négyemeletesek is lehetnek (a jelenleg hatályos építési előírások alapján, amennyiben a területet átminősítik).  Ezek elhelyezéséhez több száz fa kivágására is kényszerülhetnek az építtetők.

Kővári János arra is kitért, hogy ez a rész, ahová a lakóparkot tervezik, több szempontból is védett terület.

***

Utánajártunk a védettségi kérdésnek, és megnéztük, hogy a Pécsi Rendezési Terv szerint milyen védettség vonatkozik a tervezett luxuslakópark helyszínére.

 

A piros X (a piros nyíl mutat rá) a tervezett lakópark helye a tájvédelmi körzetben

1. Természetvédelem
A fenti képen sötétzölddel jelölték a Natura 2000 elnevezésű országos védett területeket, világosabb zölddel pedig a helyi jelentőségű természetvédelmi területet. Látjuk, a piros kereszttel jelzett rész helyi természetvédelem alatt áll.

 

A sárga X jelzi a tervezett építkezés helyét a vízbázis fölött (háttér: Google earth részlet)

2. Vízbázis védelem

A tervezett építkezés a Tettye-forrás egyik vízgyűjtő-területére esik. Ez a forrás Pécs ivóvizének nagy részét szolgáltatja.

 

A sárga X jelzi a tervezett építkezés helyét

3. Levegőtisztasági védelem

A tervezett építkezés a levegőtisztasági védelemnek a területére, mégpedig a fokozottan érzékeny részére (sötétbarna) kerülne.

 

Talán mindenki számára belátható, hogy a tervezett lakópark jelentős infrastrukturális beruházást igényel, ugyanakkor súlyos megterhelést jelent a környezetére: erdőirtással a város „tüdejének” csonkítása, szennyvíz, zaj, autóforgalom, hiszen a 23 többemeletes ház, két-háromszor ennyi családnak adhat otthont, akik száznál is több járművel rendelkezhetnek.

Ha ez a beruházás véletlenül megvalósul … egyáltalán érdemes utána bármiféle természetvédelemről beszélnünk PÉCSETT?

 

Provincia

 

További információk

A Mandulás kemping története 1992-2003 között

Facebook-csoport: El a fejszékkel a Mandulástól

 

További irodalom

Börtönre ítélt szocialista építene lakóparkot a Mandulásba!

 

One comment

  • Márfi Attila Csaba

    Egyetértek a tiltakozással! A Mandulás a Mecsek különösen fontos területe! Természeti értékeit kötelességünk megvédeni!