AZ ORSZÁG legnagyobb naperőműve…

üröm az örömben a pécsi lokálpatriótáknak, hogy nem Pécsett, hanem Sellyén épül föl!

Pedig az ország adottságai mindenhol igen kedvezőek ilyen jellegű beruházásokra. Az éves napsütéses órák száma Magyarország területén kb. 1750 és 2050 óra között változik.  Ez 30-50%-al több mint pl. Németországban (1300 – 1900, Berlinben: 1626), a világ vezető napelemes felhasználójánál. Hasonlóan Szardíniához, ahol a napsütéses órák száma évente 2000-2300, Pécsett átlagosan 2081 órát süt évente a Nap. Az OMSz  2011. évi térképén láthatjuk, hogy ezek az értékek magasabbak is lehetnek. A kérdéses évben ugyanis meghaladták az átlagos értékhatárokat. Pécsett például 2300-2350 közötti értéket mértek. Az évi maximum pedig 2500 óra fölött volt (2504 óra Békéscsabán).

 

De legalább Sellyén megtörtént az áttörés, megtörtént a szakítás a hagyományos gondolkodással. Ez pedig nem ment könnyen, nem volt egyszerű kitörni a bürokrácia útvesztőjéből,  az építkezéshez szükséges hatósági engedélyek, egyéb hivatalos eljárások még mindig a régi „jó” bevált, magyar szokások szerint zajlottak.

„…Magyarország legnagyobb épülő naperőművét mutatták be szerdán a sellyei ipari parkban, a 499 kilowatt teljesítményű létesítmény 250 családi ház éves villamosenergia-igényét képes előállítani. A telep építése szeptemberben kezdődött, a tervek szerint decemberben megkezdődhet a próbaüzem, tavasszal pedig az üzemszerű működés.
Mint Porteleki Sándor, a beruházó Tamási Naperőmű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 2,5 hektáron megépülő szo­lárpark a beépített eszközök és a kivitelezés kiváló minősége miatt európai szinten is a legfejlettebb erőművek közé tartozik majd. A felállított ötven darab, nagyméretű, napkövető berendezés sokkal hatékonyabb, mint a fix telepítésű, átlagos rendszerek, a megtermelt villamos energiát pedig a terület határán elhelyezett transzformátorházon keresztül a közcélú hálózatba táplálják.
A tájékoztatón elhangzott, a terület kiválasztásánál fontos szempont volt a napsütéses órák száma, a közcélú hálózat közelsége, valamint a fogadókészség. Ez utóbbiból Sellye jelesre vizsgázott: a terület előkészítésénél, a problémák megoldásában is támogatta a beruházót.
AZ ORSZÁG legnagyobb naperőműve több mint félmilliárd forintos beruházásban épül, a pénz felét pályázaton nyerte el a Tamási Naperőmű Kft. A számított megtérülési idő 15–16 év, a napelemek teljesítménygaranciája pedig 25 évre vonatkozik. A beruházó szerint ettől tovább is működnek az elemek, cseréjük attól függ, hogy a következő évtizedekben mennyivel hatékonyabb technológiát sikerül kifejleszteni. Mint elhangzott, egyelőre sokkal nagyobb problémát okoz az elavult törvényi szabályozás, illetve az, hogy az előkészítés és az engedélyeztetés 2,5 évig tartott – Németországban ez hat nap…
NAGY ATTILA, Sellye polgármestere elmondta, a kivitelezési munkákból, a terület előkészítéséből a városban működő vállalkozások is kivették a részüket alvállalkozóként, ugyanakkor hosszú távon is biztosít néhány főnek munkalehetőséget a telep részben a működtetéssel, részben pedig az őrzés-védelemmel kapcsolatban…”

(Teljes cikk itt →)